avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... apel_recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

apel_recurs

ce se intampla in cazul unui apel, respectiv al unui recur cand este atacata o hotarare de divort? Se reaudiaza martorii? Se au in vedere faptele petrecute pana la dezbaterea pe fond a actiunii de divort sau si faptele ulterioare datei introducerii actiuniii?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:12, 12 Aprilie 2009
se pot reaudia martorii daca demonstrati ca stiu aspecte care nu au fost prezentate la prima instanta. pot fi audiati martori noi, pot fi avute in vedere si fapte de dupa introducerea actiunii. aceste probe se refera la apel. in recurs se face probatoriu doar cu inscrisuri.

av zaharia f.
Precizati despre care dintre cele doua cai de atac doriti sa stiti cum se judeca, despre apel sau despre recurs?

Diferentele dintre cele doua sunt foarte mari, pornind de la faptul ca apelul este cale ordinara de atac iar recursul este cale extraordinara de atac.
...despre apel.
Cu privire la regimul probelor sunt incidente dispoziţiile art. 292 c.proc.civ. şi art. 295 c.proc.civ. Părţile nu se vor putea folosi de alte motive, mijloace de apărare şi dovezi în faţa instanţei de apel, decât de cele invocate la prima instanţă sau arătate în motivarea apelului ori în întâmpinare, afară de cazurile prevăzute în art. 138 c.proc.civ..
Art. 295 c.proc.civ. dispune că instanţa de apel va putea încuviinţa refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanţă, precum şi administrarea altor probe , dacă le consideră necesare pentru soluţionarea cauzei.
Rezultă, în primul rând că pot fi administrate probele de la prima instanţă şi în al doilea rând că în apel sunt admisibile orice fel de probe noi, cu condiţia înscrisă în art. 292 c.proc.civ. ca aceste probe să fie propuse de părţi prin cererea de apel sau întâmpinare ori cel mai târziu la prima zi de înfăţişare.
ZFCALIN a scris:

se pot reaudia martorii daca demonstrati ca stiu aspecte care nu au fost prezentate la prima instanta.

Eu am avut o speta similara, in apel am solicitat reaudierea martorilor audiati in fata instantei de fond pentru a depune marturie cu privire la alte aspecte importante in dovedirea motivelor de divort, dar instanta a respins cererea motivand-o ca lamurirea acestor chestiuni puteau fi solicitate martorilor cand au fost audiati in fata instantei de fond.
Astfel, am avut noroc sa pot obtine dovada pretentiilor mele cu niste inscrisuri pe care depuse in apel, am schimbat total hotararea instantei de fond, fiind data in favoarea clientului meu.
P.S. La fond, clientul meu a avut un alt avocat, altfel nu as fi ajuns in apel sa dovedesc ce as fi putut dovedi la instanta de fond...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interogarea partilor ralu_2008 ralu_2008 in cazul caii de atac (apel) a unei hotarari de divort, se admite interogatoriul partilor sau doar proba testimoniala cu martori? ce alte probe pot fi admise ... (vezi toată discuția)
Recurs la curtea de apel ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, In cadrul unui Apel la un proces civil, de anulare a unui certificat de mostenitor, mi s-a respins reaudierea martorilor de la rejudecare in ... (vezi toată discuția)
Apel ContSters230219 ContSters230219 intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi? cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel? evident ca ma refer la probele pe ... (vezi toată discuția)