avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Sporul de vechime are caracter permanent si obligatoriu?Care este temeiul legal?Mentionez ca lucrez in domeniul comertului,societatea nu are contract colectiv la nivel de unitate iar in ROI nu este specificat absolut nimic despre acest lucru.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 22:49, 16 Septembrie 2009
in acest caz solicitati in scris angajatorului acordarea sporului de vechime. Daca acesta refuza acordarea sporului, va puteti adresa tribunalului cu o cerere de chemare in judecata.
In scris inseamna ca trebuie sa fac o scrisoare cu confirmare de primire?Noi,angajatii din alte orase,tinem legatura cu sediul,prin intermediul e-mail-urilor.Este acest mod unul care sa reprezinte proba in instanta in cazul in care angajatorul nu da un raspuns solicitarii mele?
Eu va recomand sa trimiteti fie cu posta sau cu un serviciu specializat de curierat, care sa va asigure confirmarea primirii. Cu emailurile este mai problematic, trebuie sa aveti semnatura electronica.
laurentiusergiu_33 a scris:

In scris inseamna ca trebuie sa fac o scrisoare cu confirmare de primire?Noi,angajatii din alte orase,tinem legatura cu sediul,prin intermediul e-mail-urilor.Este acest mod unul care sa reprezinte proba in instanta in cazul in care angajatorul nu da un raspuns solicitarii mele?


E-mail-ul nu reprezinta o proba in instanta decat in anumite cazuri ... Potrivit art.6 din Legea nr.455/2001, înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile. Deci, indiferent de faptul că semnătura electronică este bazată sau nu pe un certificat calificat, din momentul în care apartenenţa acesteia este stabilită, prezumţia autenticităţii înscrisului în formă electronică nu mai poate fi contestată .
Având în vedere că principiul asimilării priveşte şi efectele înscrisului, înseamnă că sunt aplicabile şi dispoziţiile dreptului comun privind înscrisurile sub semnătură privată, art.1176-1178 şi 1182 C.civ., precum şi dispoziţiile art.172 – 178 alin.1 C.proc.civ. relative la administrarea probei prin înscrisuri. Însă asimilarea legală are caracter temporar, deoarece ea încetează ope legis la încetarea valabilităţii certificatului calificat, cu efecte faţă de terţi de la data înscrierilor în registrul de evidenţă a certificatelor. Ca urmare, persoana căreia i s-a transmis un înscris elec-tronic, trebuie să facă uz de darea de dată certă pentru a se proteja împotriva repu-dierii mesajului, în condiţiile conflictului în timp între primirea înscrisului electronic, încetarea asimilării legale a acestuia şi invocarea sa în probaţiune.

Referitor la sporul de vechime , in conditiile in care in c.i.m. nu este specificat ca acesta este inclus in salariul de baza consider ca trebuie acordat.
Buna ziua ,

Sunt angajat de 15 ani si 5 luni .
Este necesara o cerere pentru majorarea sporului ( la 20% ) sau se da din oficiu de angajator .
Intreb acest lucru deoarece desi angaj. mi-a dat sporul majorat ( de la 15 la la 20 %) dar acum imi retine sporul majorat pe cele 5 luni pe motiv ca nu am facut cerere la data implinirii celor 15 ani vechime .
Este normal ??
Multumesc

Alte discuții în legătură

Despre sporuri crystofor crystofor as dori sa stiu cum se calculeaza soprurile la salariul de incadrare si baza legala prin care sunt stabilite minimurile % si impartirea soprurilor si la ce se ... (vezi toată discuția)
Spor vechime jabbaro jabbaro La firma A am un spor de vechime de 15%.Daca demisionez de la firma A si ma angajez la o firma B voi avea acelasi spor de vechime? (vezi toată discuția)
Spor gestiune ancamavrodin ancamavrodin Poate cineva sa imi spuna in ce procent se poate acorda acest spor de gestiune si care este baza legala? Multumesc din suflet, o seara buna. (vezi toată discuția)