avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legea mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legea mai favorabila

Buna ziua, cum se va face aplicarea art 6 Noul Cod Penal in cazul unei pedepse de 10 ani pentru inselaciune, in cazul unei persoane care se sustrage de la executarea pedepsei? Cine poate fece cererea la instanta, ce instanta trebuie sa judece aceasta cerere si daca exista un termen limita pentru judecarea acestor cauze?
Cu stima, Bogdan.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:11, 24 Ianuarie 2014
"Art. 23 din lg 255/2013 modificat prin oug 116/2013
(1) Cererile, contestatiile si sesizarile introduse in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca obiect aplicarea art. 4 si 6 din aceasta lege in cazul hotararilor ramase definitive anterior intrarii ei in vigoare, se solutioneaza dupa procedura prevazuta in prezentul articol, care se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura penala.

Persoana nu este recidivista, infractiunea este in forma continuata. Actiunea trebuie deschisa la instanta care a judecat fondul?
doberv a scris:

"Art. 23 din lg 255/2013 modificat prin oug 116/2013
(1) Cererile, contestatiile si sesizarile introduse in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca obiect aplicarea art. 4 si 6 din aceasta lege in cazul hotararilor ramase definitive anterior intrarii ei in vigoare, se solutioneaza dupa procedura prevazuta in prezentul articol, care se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura penala.

Mie imi pare ca textul de lege ( art. 23 ) se refera la cereri, contestatii si sesizari introduse in termen de 6 luni si nu la decaderea din dreptul de a mai face sesizarea.

Si se arata procedura de judecata, etc...

De unde ati tras concluzia ca ar fi vorba de un termen de decadere?

Este ciudata redactarea prevederii legale...dar mie imi pare ca se refera la procedura de judecata care trebuie realizata de urgenta.

Si mai imi pare ca termenul de 6 luni este pentru a se face sesizarea de catre organele de stat.
Probabil de aceea ziceau ca nu au personal suficient deoarece ar fi un termen obligatoriu pentru organele de stat sa faca sesizarea.

Pentru BDAN:

Cererile, contestatiile si sesizarile privind persoane aflate in stare de libertate se solutioneaza de catre instanta de executare.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am citit si eu, nu pare a fi un termen de decadere ci mai degraba se raporteaza la art.2, la formularea din oficiu si solutionarea de urgenta in acest termen, cand se vor face delegari de judecatori si procurori de la instantele si parchetele invecinate.
Art. 2
Pentru analiza cauzelor, formularea din oficiu a contestatiilor si solutionarea lor de urgenta in cazurile prevazute la art. 23 din Legea nr. 255/2013 se pot delega la instantele in a caror circumscriptie se afla locuri de detinere sau centre educative ori de reeducare si la parchetele de pe langa acestea, pe un termen de cel mult 6 luni, judecatori si procurori din cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel invecinate, respectiv din cadrul parchetelor de pe langa acestea.
Da, nu pare pentru ca si formularea de la art 23 alin 1 din actul normativ ar fi trebuit sa sune asa:
cererile...se introduc in termen de 6 luni...

Alte discuții în legătură

Noul cod penal 1 februarie 2014 Taty67 Taty67 Buna ziua La data de 1 februarie 2014, penitenciarele elibereaza conform noului cod penal sau trebuie depusa la judecatorie contestatie? Multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Inselaciunea, legi ajutatoare andronache112 andronache112 buna ziua,stiam de lege 202 pe 2010,care ajuta mult in cazul inselaciunii,mai stiu si ca acel articol a fost declarat neconstitutional acel articol,intrebarea ... (vezi toată discuția)
Recalificare cerere cosminaa cosminaa buna ziua. Azi sotul meu a avut instanta avand ca obiect contestatia la executare la cererea lui. in cerere a invocat motivul neconstitutionalitatii in ... (vezi toată discuția)