avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Dispozitie achizitii publice
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Dispozitie achizitii publice

Buna ziua.
Mi-a fost delegate prin dispozitia de catre Primar si achizitiile publice respectiv- incheierea contractelor si achizitii publice( asa scrie in dispoztie). Eu nu am terminat inca facultatea de drept si am scris o adresa primarului in care il rugam anularea dispozitiei pt ca nu am studii juridice terminate, il rugam eventual sa schimbe dispozitia sa scrie redactarea contractelor, dat fiind faptul ca secretarul se ocupa de legalitatea actelor din primarie. De multe ori imi survin contracte deja semnate, nu le concep eu, vroiam sa stiu daca vine vreun control si anumite lucruri nu sunt bine facute, sau am omis ceva... sunt direct raspunzatoare? Mentonaz faptul ca nu semnez contractele , ele sut semnate doar de catre parti, eu le redactez si le arhivez.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:18, 13 Aprilie 2009
Atat timp cat nu sunteti semnatara contractelor nu aveti nici o responsabilitate din punct de vedere juridic, semnatarii sunt cei raspunzatori.
Potrivit art. 10, lit. a) din Statutul profesiei de consilier juridic, publicat in Monitorul Oficial nr. 684/2007, activitatea profesionala a consilierului juridic se realizeaza prin:
“-consultatii si cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului;
-redactarea de opinii juridice cu privire la aspectele legale ce privesc activitatea acesteia;
-redactarea proiectelor de contracte, precum si negocierea clauzelor legale contractuale;
-asistenta, consultanta si reprezentarea juridica a persoanelor juridice si a altor entitati interesate;
-redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a consimtamantului, a continutului si a datei actelor incheiate, care privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia;
-avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic;
-verificarea legalitatii actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare;
-semnarea la solicitarea conducerii, in cadrul reprezentarii, a documentelor cu caracter juridic emanate de la persoana juridica sau de la institutia publica reprezentata”.

Desi in majoritatea institutiilor publice contractele sunt redactate de oricine altcineva decat de consilierii juridici, Statutul profesiei contine o prevedere cat se poate de clara in sensul redactarii lor de consilierii juridici.
Nerespectarea acestei prevederi nu arata decat ca cei ce conduc institutiile nu o cunosc sau, daca o cunosc, nu o aplica.

Din prevederea citata mai sus rezulta ca nu dvs. trebuie sa redactati contractele, ci un consilier juridic.
Pe de alta parte, din dispozitia primarului nu rezulta ce atributii veti avea, concret. Incheierea contractelor de achizitii publice presupune experienta in domeniu, experienta ca jurist si facilitate in negocierea finala a acestor contracte.

Contractele de achizitii publice trebuiesc incheiate in interesul institutiei publice si cu respectarea legislatiei in domeniu, astfel incat un audit public extern al camerei teritoriale de conturi sa nu va afecteze in niciun mod.

In locul dvs. as solicita anularea dispozitiei primarului la sectia de contencios administrativ a tribunalului, conform Legii nr. 554/2004, avand in vedere art. 10 din Statutul profesiei de consilier juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este valabila atestarea unui consilier juridic? Carmen91 Carmen91 Consilierul juridic poate atesta o ,, Declaratie de asociat si administrator? \" De ce Judecatori de la ORC Ilfov nu fac diferenta de asa ceva si cei de la ... (vezi toată discuția)
Nota interna elidora elidora Pot refuza sa primesc o nota interna? Si poate juristul sa primeasca si atributii de casier incasator? Din lipsa de personal,o zi pe saptamana suntem ... (vezi toată discuția)
Atributiile consilierului juridic angajat la somaj ENGFULL ENGFULL cine imi poate spune in linii mari care sunt atributiile unui c.jr in cadrul oficiilor de somaj ? si la cat poate ajunge salariul pt un asemenea post ? (vezi toată discuția)