avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere la nasterea unui copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere la nasterea unui copil

Buna ziua,
Conform contractului colectiv de munca din firma la care lucrez, pentru nasterea unui copil se acorda 5 zile +10 zile daca a urmat cursuri de puericultura.
Intrebarile mele sunt:
- in contract nu precizeaza niciunde ca este vorba doar de tata, inseamna ca pot lua si eu (mama) aceste zile libere?
- daca pot lua aceste zile libere, pot sa le iau inainte de concediul de maternitate?
- daca nasc in spital in februarie, pot sa incep concediul de maternitate din martie? Trebuie sa fiu deja in concediu de maternitate atunci cand nasc?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 24 Ianuarie 2014
Completare - in contractul colectiv de munca la nivelul firmei mele, scrie doar ca angajatul va prezenta certificatul de nastere al copilului in urmatoarele 30 zile.
Denumirea "angajat" este folosita pe tot parcursul contractului referindu-se la toti angajatii (barbati si femei), iar atunci cand este vorba de un drept acordat doar femeilor, este precizat acest lucru (de ex. o zi libera din an este acordata doar femeilor etc.).
- in contract nu precizeaza niciunde ca este vorba doar de tata, inseamna ca pot lua si eu (mama) aceste zile libere?
Zile libere acordate pentru nasterea unui copil se pot lua atat de mama , cat si de tatal copilului.

- daca pot lua aceste zile libere, pot sa le iau inainte de concediul de maternitate?

Zilele se iau dupa nasterea copilului si nu se pot suprapune pentru durata concediului de maternitate.

- daca nasc in spital in februarie, pot sa incep concediul de maternitate din martie? Trebuie sa fiu deja in concediu de maternitate atunci cand nasc?
Concediul de maternitate va incepe cu data nasterii copilului, in situatia expusa de dvs.
1. Dvs., ca mama, aveti alte drepturi, cum ar fi concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal), apoi concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului.

2. Ce spuneti dvs. este valabil numai pentru tatal copilului.

3. Din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.



Cred ca este vorba, totusi, despre zile libere platite acordate pentru nasterea copilului si nu despre concediu paternal prevazut de Legea nr.210/1999.

In acest sens, devin incidente prevederile de mai jos:

Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)