avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale

Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale


Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliul Superior al Magistraturii, a vorbit in prezentarea tinuta la Seminarul “Ziua europeana a medierii”, de la Suceava, despre eforturile facute de CSM cu privire la mediere, precum si despre si medierea in noile coduri penale.

Suceava- Cristi Danilet 1Ca si un istoric al actiunilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul a enumerat pe an pasii facuti in sprijinul medierii:

“In 2011, la nivelul CSM-ului s-a incheiat un protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, prin care ne-am asumat cateva indatoriri, pentru a sprijini in mod public medierea. Unii dintre noi l-au receptat cu entuziasm, pentru ca s-a intamplat de-a lungul timpului sa lucram la cateva acte normative care au fondat medierea. Exista un cadru institutional, de asemenea, foarte multe instante din Romania au incheiat propriile protocoale cu asociatiile locale pentru sprijinirea medierii. A fost momentul in care am inceput sa ne cunoastem intre noi, judecatorii, procurorii, mediatorii si sper ca si avocatii.

In 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a modificat Regulamentul de Organizare Interioara a instantelor, pentru a incerca sa grabeasca procedurile de aplicare de emitere a hotararii de expedient. Putem primi acordurile de mediere spre incuviintare, chiar in cursul vacantelor judecatoresti. In paralel s-a modificat si Codul de Procedura Civila, iar aici as vrea ca presedintii de instanta sa urgenteze procedurile cand avem acord de mediere.

In 2013, CSM-ul a stabilit ca judecatorii care au rude printre mediatori sa-si declare aceasta calitate, pentru ca vrem sa eliminam orice banuieli de lipsa de impartialitate. Tot anul trecut CSM a stabilit ca hotararile care contin acord de mediere, sa nu fie publicate pe portal, pentru ca ar incalca confidentialitatea acordului de mediere.

In 2014, acum cateva zile, s-au petrecut cateva schimbari in sistemul nostru informatic, care sa permita ca si obiect distinct de judecata: consfintire acord de mediere. Pentru prima data vom avea posibilitatea inregistrarii in sistem informatic un alt tip de actiune.”

In legatura cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala, judecatorul Cristi Danilet a afirmat:

“La 1 februiarie 2014, va intra in vigoare Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala, nu va fi nici un fel de derogare, si acesta cuprinde o dispozitie inovatoare, care va da un impuls medierii. Pentru prima data apare medierea penala. Astazi, dupa Legea 202, acordul de mediere este un impediment la promovarea procesului penal sau continuarea unui proces penal. Asadar pentru anumite infractiuni, considerate simple, care sunt urmarite de la plangerea prealabila, se poate incheia acord de mediere, care duce la incetarea procesului penal. Acum apare o reglementare noua pe procedura penala si anume pentru alte infractiuni decat cele urmarite de la plangerea prealabila sau impacare, care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare, procurorul, atunci cand constata ca nu exista interes public in promovarea actiunii penale, poate renunta la o urmarire penala. Printre conditiile de stabilire daca o urmarire are sau nu interes public, este si aceea de a stabili daca sunt depuse eforturi de catre inculpat de a indrepta lucrurile negative produse de fapta sa, care de regula se rezuma la plata prejudiciului.

Daca procurorul ajunge la concluzia ca renunta la urmarirea penala, stabileste un termen de 9 luni de zile, in care inculpatul trebuie sa indeplineasca obligatiile asumate prin acordul de mediere.

Cred ca va fi in interesul inculpatilor sa nu aiba dosasre penale, va fi interesul victimei sa-si recupereze prejudiciul si nu numai, si va fi si interesul magistratilor pentru ca scapa de dosare.”

I.T.F.
legally_aid a scris:



Cred ca va fi in interesul inculpatilor sa nu aiba dosasre penale, va fi interesul victimei sa-si recupereze prejudiciul

I.T.F.



Sa luam cazul lui Cristian Cioaca.
Un inculpat ca Cristian Cioaca care sustine in sus si jos care nu a omorat-o pe sotia sa Elodia,niciodata nu va avea un interes sa recunoasca ca sa scape de dosare penale, iar victima care deja e decedata,Elodia,nu isi poate recupera prejudiciul,doar rudele ei.

Asadar cel invinovatit,care apoi devine inculpat,daca se stie ca e nevinovat,nu va dori sa parcurga medierea de a plati daune morale. Insa cunosc un caz in care cineva a fost invinovatit pe nedrept,cu martori mincinosi,si ca sa scape de dosar,si-a asumat vina asupra sa,platind daune morale,iar apoi a lasat pe Dumnezeu sa faca dreptate.
Omul acesta invinovatit pe nedrept,a avut succes apoi in viata,iar martorii mincinosi,au avut de suferit.
Acum apare o reglementare noua pe procedura penala si anume pentru alte infractiuni decat cele urmarite de la plangerea prealabila sau impacare, care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare, procurorul, atunci cand constata ca nu exista interes public in promovarea actiunii penale, poate renunta la o urmarire penala. Printre conditiile de stabilire daca o urmarire are sau nu interes public, este si aceea de a stabili daca sunt depuse eforturi de catre inculpat de a indrepta lucrurile negative produse de fapta sa, care de regula se rezuma la plata prejudiciului.


Observați vă rog limitele de pedeapsă ale acelor infracțiuni, altele decât cele pedepsite la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu privire la care procurorul ar putea aprecia faptul că poate înceta procesul penal.
Nu poate fi vorba despre infracțiuni grave, cum este omorul.
Părerea mea este că aceste noi prevederi vor da un impuls medierii în materie penală.Nu se pune problema recunoașterii sau nerecunoașterii faptei de către făptuitor, întrucât, urmărirea penală oricum se va începe pe baza unui probatoriu, iar în lipsa acestuia, nu va putea fi pornită urmărirea penală.
Problema este posibilitatea încetării up și nepromovarea acțiunii penale de către procurorul de caz, dacă învinuitul/inculpatul va depune eforturi cu privire la repararea răului produs-prejudiciul material, moral.Este o aplicare, dacă vreți a așa numitei justiții restaurative-reparatorii, prezentă și uzitată în alte sisteme de justiție, unde accentul nu este pus pe aspectul punitiv-pedepsirea autorului /participanților la o infracțiune, ci pe repararea răului produs victimei, considerându-se că victima este subiectul pasiv principal al infracțiunii, și nu statul, așa cum normele politicii penale din România consideră.
Justitia divina nu va fi cu nimic tulburata de mediere. Desi am momente in care ma intreb cum ii suporta pamantul pe unii, in timp ce ii altii pleaca la ceruri de parca ar plati pacatele unui neam intreg... Sunt probabil sub efectul emotiilor intense (si generale) din ultimele zile...

Cat despre infractiuni ca omorul, toata lumea poate sta linistita. Nu-i niciun pericol ca procurorul sa aprecieze ca in astfel de cazuri nu exista interes public. Nu la astfel de infractiuni facea referire Cristi Danilet.
Dupa parerea mea medierea in Romania reprezinta o chestiune care face omul sa cheltuie bani si sa se intarzie judecatile.
Totul a fost gandit ca omul sa aiba cat mai multe piedici pana sa ajunga la judecata.

Mie asa imi pare ca se prezinta situatia in prezent si scopul principal a fost degrevarea instantelor si nicidecum accelerarea judecatiilor...

Poate ca ar trebui chemati specialisti adevarati sa ca sa faca legile in Romania.
Dar...acest lucru nu se va intampla prea curand...
Buna seara,

Dupa parerea mea,unii isi dau cu parerea asa ca sa se afle in treaba.Medierea functioneaza insa contrar parerii unora cu rezultate foarte bune si costuri si durata mult reduse fata de metoda clasica(instanta de judecata).
Cu stima.

Alte discuții în legătură

Impacarea in fata unui mediator in cazuri penale alexia28 alexia28 impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala? (vezi toată discuția)
Contract de mediere-eliberare? oltul oltul o cunostinta a fost arestat preventiv pentru inselaciune? daca face un contract de mediere va fi eliberat? cum sa faca? sa imputerniceze pe cineva? dar cum sa ... (vezi toată discuția)
Impacarea penala la notar - controverse cezarad cezarad Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), ... (vezi toată discuția)