avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale

Judecatorul Cristi Danilet, despre eforturile CSM privind medierea si despre mediere in noile coduri penale

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliul Superior al Magistraturii, a vorbit in prezentarea tinuta la Seminarul “Ziua europeana a medierii”, de la Suceava, despre eforturile facute de CSM cu privire la mediere, precum si despre si medierea in noile coduri penale.

Suceava- Cristi Danilet 1Ca si un istoric al actiunilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul a enumerat pe an pasii facuti in sprijinul medierii:

“In 2011, la nivelul CSM-ului s-a incheiat un protocol de colaborare cu Consiliul de Mediere, prin care ne-am asumat cateva indatoriri, pentru a sprijini in mod public medierea. Unii dintre noi l-au receptat cu entuziasm, pentru ca s-a intamplat de-a lungul timpului sa lucram la cateva acte normative care au fondat medierea. Exista un cadru institutional, de asemenea, foarte multe instante din Romania au incheiat propriile protocoale cu asociatiile locale pentru sprijinirea medierii. A fost momentul in care am inceput sa ne cunoastem intre noi, judecatorii, procurorii, mediatorii si sper ca si avocatii.

In 2012, Consiliul Superior al Magistraturii a modificat Regulamentul de Organizare Interioara a instantelor, pentru a incerca sa grabeasca procedurile de aplicare de emitere a hotararii de expedient. Putem primi acordurile de mediere spre incuviintare, chiar in cursul vacantelor judecatoresti. In paralel s-a modificat si Codul de Procedura Civila, iar aici as vrea ca presedintii de instanta sa urgenteze procedurile cand avem acord de mediere.

In 2013, CSM-ul a stabilit ca judecatorii care au rude printre mediatori sa-si declare aceasta calitate, pentru ca vrem sa eliminam orice banuieli de lipsa de impartialitate. Tot anul trecut CSM a stabilit ca hotararile care contin acord de mediere, sa nu fie publicate pe portal, pentru ca ar incalca confidentialitatea acordului de mediere.

In 2014, acum cateva zile, s-au petrecut cateva schimbari in sistemul nostru informatic, care sa permita ca si obiect distinct de judecata: consfintire acord de mediere. Pentru prima data vom avea posibilitatea inregistrarii in sistem informatic un alt tip de actiune.”

In legatura cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala, judecatorul Cristi Danilet a afirmat:

“La 1 februiarie 2014, va intra in vigoare Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura Penala, nu va fi nici un fel de derogare, si acesta cuprinde o dispozitie inovatoare, care va da un impuls medierii. Pentru prima data apare medierea penala. Astazi, dupa Legea 202, acordul de mediere este un impediment la promovarea procesului penal sau continuarea unui proces penal. Asadar pentru anumite infractiuni, considerate simple, care sunt urmarite de la plangerea prealabila, se poate incheia acord de mediere, care duce la incetarea procesului penal. Acum apare o reglementare noua pe procedura penala si anume pentru alte infractiuni decat cele urmarite de la plangerea prealabila sau impacare, care sunt sanctionabile de noul Cod penal pana in 7 ani inchisoare, procurorul, atunci cand constata ca nu exista interes public in promovarea actiunii penale, poate renunta la o urmarire penala. Printre conditiile de stabilire daca o urmarire are sau nu interes public, este si aceea de a stabili daca sunt depuse eforturi de catre inculpat de a indrepta lucrurile negative produse de fapta sa, care de regula se rezuma la plata prejudiciului.

Daca procurorul ajunge la concluzia ca renunta la urmarirea penala, stabileste un termen de 9 luni de zile, in care inculpatul trebuie sa indeplineasca obligatiile asumate prin acordul de mediere.

Cred ca va fi in interesul inculpatilor sa nu aiba dosasre penale, va fi interesul victimei sa-si recupereze prejudiciul si nu numai, si va fi si interesul magistratilor pentru ca scapa de dosare.”

I.T.F.
Observ ca mediatorii nu suporta dialogul.
Faptul ca imi exprim un punct de vedere pertinent si bazat pe o experienta profesionala vasta in munca cu oamenii nu inseamna ca este offtopic.
Daca doriti o discutie punctuala cu intrebari si raspunsuri concrete va stau la dispozitie si va pot dovedi fara echivoc ca ceea ce sustin este mult mai argumentat decat toti cei care au postat despre mediere.

Va pot da exemple concrete si relevante cum se putea rezolva un litigiu fara mediere pe vechea lege.
Este regretabil sa vezi ca mediatorii nu suporta dialogul.
Daca doriti discutii punctuale le putem purta.

Nu uitati ca cei care sunteti mediatori sunteti subiectivi in aceasta discutie iar eu sunt obiectiv...pentru un motiv care nu trebuie neglijat si anume ca eu nu sunt mediator si privesc lucrurile intr-un mod pragmatic.
Legea trebuie sa serveasca interesul general asa se sustine in teoria generala a dreptului si asa si trebuie sa fie...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Ianuarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Birou_de_Mediator a scris:

Desi a intervenit deja un moderator observ ca inca nu a fost inteles scopul interventiei.

2. Postarea @Just-drept (cea cu speta) trebuia de asemenea stearsa tot ca fiind off-topic, intrucat trebuia deschis un subiect nou cu aceasta tema. A ramas si aceasta postare deoarece colegii de forum au raspuns si din respect pentru timpul alocat in a da lamuriri nu a fost stearsa.

Stimata @Birou_de_Mediator,daca cititi cu atentie de la inceput,veti observa ca @legally_aid a postat un continut din cea ce a sustinut dl.judecator Cristi Danilet cu privire la medierea in codul penal.
Si pentru ca totusi s-a deschis acest subiect,am dorit sa clarificam si sa se inteleaga cum sta lucrurile cu medierea in penal din speta mea.
Consider ca pe langa subiectul deschis si postat de @legally_aid,ar trebui dat si cateva exemple.
Se stie ca teoria fara explicatii,exemple este moarta,asadar nu vad nici un rau in faptul ca am dorit cateva exemple de mediere in penal pe care l-am postat direct in subiectul deschis de @legally_aid.
Am convingerea ca si d-stra ati frecventat cursurile de drept pe bancile universitatii de drept si cu studii de caz,exemple,dezbateri,concluzii,spete,etc, nu doar cu teorie.

Ce am scris mai sus,nu o luati in considerare ca un atac la persoana d-stra,ci considerati-o ca un raspuns,ca o explicatie privind postarea spetei direct in subiectul deschis de @legally_aid.

Respectele mele :vishenka:
Bunăƒ dimineața.. Dupăƒ cum spune ș™i coleg mea, discuț›iile de aici devin offtopic. Pentru că nu reușim săƒ ne punem de acord, din păƒcate.Peste câteva zile vor intra noile coduri și consider că am postat niș™te informaț›ii utile.Medierea în penal va fi de ajutor infractorilor și victimelor infracțiunilor deopotrivă, chiar dacăƒ o parte a avocaților păƒstrează un spirit conservator, rigid, unde nu mai este loc de alternative la justiț›ia clasică.Mă întreb dacă mai are sens săƒ ne batem capul să venim cu informaț›ii în sprijinul justițiabililor, câtâ vreme nu suntem lăsați pentru că imediat suntem contracaraț›i. Este un exemplu relevant despre cum se bate pasul pe loc în aceastăƒ țară ƒ, despre interese , pusul bețelor în roate oricui și oricărui lucru ce ar putea fi bun sau ceva mai bun. Ceva care să contribuie la schimbarea în bine, la progres. Pe mine însă nu mă mai surprinde această atitudine, iar a vedea atâta consevență în a rămâne pe poziții rigide din partea unor avocați măƒ întristează, și nu neapăƒrat pentru că sunt mediator și că mi-ar fi afectat un interes particular, ci pentru că sunt mediator și mă gândesc la interesul general, la aportul medierii în sistemul de justiție, care aduce beneficii întregului sistem. Sunt totodată ș™i jurist și știu să fac diferența între actul clasic de justiț›ie ș™i beneficiile lui, ș™i acest proces modern , medierea, ș™i beneficiile lui.Că discutăm aici sau în altă parte despe aceste lucruri, noi sau alți mediatori, medierea va merge mai departe pentru că zarurile au fost aruncate. Dispoziții privind medierea se regăsesc în codurile de procedură civilă ș™i penală , există o reglementare europeană , Directiva 52/2008/CE , ale căƒrei dispoziții au fost transpuse în legislațiile statelor membre ale UE. Medierea deci nu a venit din neant, iar mediatorii nu sunt copiii mai săraci ai sistemului, majoritatea au studii juridice ș™i fac parte din aceeaș™i elită din care fac parte ș™i avocații.Mai mult, facem parte din Uniunea Profesiilor Liberale din România, Consiliul de Mediere este membru cu drepturi depline al al acestei structuri.
Este regretabil că nu găsim căi prin care să înțețelegem că nu ne aflăm în competiție, ci că, împreună putem construi ceva benefic .
Propun închiderea acestui topic, pentru că scopul lui se pare că nu poate fi atins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea in fata unui mediator in cazuri penale alexia28 alexia28 impacarea in fata unui mediator inlatura raspunderea penala? (vezi toată discuția)
Contract de mediere-eliberare? oltul oltul o cunostinta a fost arestat preventiv pentru inselaciune? daca face un contract de mediere va fi eliberat? cum sa faca? sa imputerniceze pe cineva? dar cum sa ... (vezi toată discuția)
Impacarea penala la notar - controverse cezarad cezarad Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), ... (vezi toată discuția)