avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna seara.Am o mare nelamurire. Ieri 22 iamuarie mi-am dat demisia fara preaviz, din cauza nerespectarii comtractului de catre angajator. Am fost chemat sa schimb demisia in demisie cu preaviz. Acum sint in preaxiz, in concediu fara plata si concediu de ogihna pina pe 31 ianuarie. zilele de concediu neefectuate anul trecut completeaza zilele din 22 pina la 31.cu promisiunea ca la lichidare voi primii banii pe concediu si salariul si toate acestea pentru a nu plati firma amenzi. Se poate suprapune demisia, concediul de odihna si concediul fara plata ? Ma doare capul. X-( #-o
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Buna ziua,
Da. In perioada de preaviz aveti acelasi regim ca orice angajat.
Ultima modificare: Joi, 23 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Atentie, concediul fara plata este suspendare a CIM si atunci si preavizul se suspenda corespunzator.
Angajatorul are dreptul sa renunte la preaviz in totalitate sau partial, de ce nu va lasa atatea zile de preaviz cate zile de CO mai aveti, apoi sa inceteze CIM? Sau incetati CIM cu acordul partilor!

Codul muncii:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

ART. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.



CFP nu este o cauza de suspendare obligatorie a c.i.m.

Peioada de preaviz se poate suprapune cu CFP si./au cu CO
Va multumesc pentru raspuns, dar ce pot face in cazul in care la lichidare voi primii banii pentru salariul care figureaza in contract anume 4 ore si 430 lei in loc de 8 ore si 2500 lei mi-au promis ca nu se va intimpla asa ceva. Am 45 ani si sint fortat chiar de virsta sa accept un asemenea contract. La alte interviuri pentru angajare am fost refuzat direct si indirect pe motivul ca au o echipa tinara si poate nu tin ritmul. Multumesc.
Nu prea aveti ce face , in astfel de situatii.

Banii platiti la negru sunt foarte greu de recuperat.

Alte discuții în legătură

Demisia si concediul restant cipoaca cipoaca Buna ziua Am urmatoarea problema> Vreau sa-mi depun demisia de la locul de munca (bugetar). As mai avea din concediul de anul trecut de luat 7 zile restante ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata si demisie simultan? irinuxa irinuxa buna seara.Lucrez de 6 luni,deci asta e toata vechimea mea...am gasit un post mai bun si la care nu mai fac naveta(acum fac 120 km zilnic fara decontare),insa ... (vezi toată discuția)
Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)