avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Revocarea unui parlamentar
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Revocarea unui parlamentar

Daca tot se discuta de modificarea Constitutiei si referendum, una dintre modificarile care ar trebui efectuate ar fi cea a art 70 alin 2 din Constitutie "Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces."
Ar trebui introdusa si posibilitatea de revocare a mandatului unui parlamentar de catre alegatorii din colegiul in care a fost ales. Cred ca toti acei parlamentari care au fost mandatati de cetateni sa-i reprezinte in Parlament si nu isi respecta promisiunile facute in campanie, ar trebui revocati in baza unui referendum local. Pana la urma orice mandat de reprezentare pe care il acorzi unei persoane poate fi revocat.
Trebuie sa avem in vedere si modul in care isi obtin mandatul de la cetateni: prin asa-zisele promisiuni electorale. Acestea pot sa reprezinte, de fapt, elementele constitutive ale unei infractiuni: cea de inselaciune, intrucat promit lucruri pe care stiu ca nu le pot indeplini pentru a obtine foloase materiale personale (si inca ce foloase.....).
Poate in acest fel vom asana mediul politic al tarii de toti trepadusii si oportunistii, care vad in politica doar o metoda de imbogatire rapida prin inselarea alegatorilor.
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 17:53, 30 Ianuarie 2014
Mi se pare o idee corecta din punctul de vedere al alegatorului.
Din pacate, o astfel de prevedere, ca test in noua constitutie nu cred ca va trece de parlament, chiar daca ar fi depusa ca o initiativa a cetatenilor, adunand mai mult de 100.000 de voturi. Niciun parlamentar, nu va ridica mana sa voteze o astfel de prevedere, ca doar nu isi vor taia singuri craca de sub picioare.
O astfel de prevedere ar duce din 3 in 3 luni la organizarea cate unui referendum in majoritatea colegiilor din tara si tot cetateanul va fi cel care plateste, prin taxe si impozite.
Cetateanul oricum plateste salariilor lor nesimtite si celelalte facilitati de care beneficiaza. Sa nu uitam ca multi parlamentari au dat spaga la partid pentru a fi pusi pe listele de candidati. sunt foarte putini care sunt intr-adevar valorosi. Deci pana la urma ei ar avea de pierdut si mai putin cetateanul.
Eu cel putin prefer ca banii mei din impozitele pe care le platesc sa fie folositi in acest mod decat acordati unor "baieti destepti" pe lucrari de partid.
Pana la urma tot se va alege neghina.
Singura solutie, dupa parerea mea, este implicarea celor tineri, care au cu adevarat ceva de spus in viata politica, dar si in economie, finante, sanatate, educatie, sport, etc. Sunt aspecte care tin de fiecare individ in parte. Multi ezita sa se implice vazandu-i in fata pe cei actuali, care dand din coate si avand obrazul gros, fac cariera. Numai daca intervenim aici (cum, cine, cu ce, cand !?), se poate gasi cheia spre progres, succes, adevar.
si-astia tineeeri, mai bine nu se implicau... udrea, roberta, vass, mru, po(a)nta, neamtu, papahagi... :slap:

mi-e ca sistemu' e defect.
lee_vu, cu tot respectul, iarasi trebuie sa te contrazic putin. Toti cei pe care i-ai enumerat, mai putin Ponta, stim bine ca il sustin pe bacecu. Asa ca nu vad de ce asocierea lui Ponta cu niste hoti.

Alte discuții în legătură

Ce credeti, are parlamentul legitimitate? proletar proletar Se pare ca avem o serioasa criza politica. Foarte pe scurt: In urma sesizarii CCR de catre un grup eligibil de parlamentari asupra neconsitutionalitatii ... (vezi toată discuția)
Vom fi iarãsi ce am fost sau vom fi iarasi ce-am fost, si mai mult decât atâta? Ares-3 Ares-3 PDL si PNL se unesc. Isi doresc un partid mare, sunt deschisi la aliante si fuziuni... Nu cred ca exista tara cu politica atat de SF ca a noastra. Am ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)