avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata retroactiv contributie sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata retroactiv contributie sanatate

Imi poate spune cineva , va rog, daca nu se mai poate face plata retroactiva a contributiei la sanatate?
Era posibil in cazul in care persoane care nu au fost angajate si nu au platit aceasta contributie, sa fac platile pe 5 ani in urma, de obicei cand se aflau in situatia de a avea nevoie de spitalizare.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:37, 24 Ianuarie 2014
Eu cred ca da, se poate! Sanatatea face parte din contributiile obligatorii catre bugetul de stat care se prescriu doar cu trecerea a mai mult de 5 ani de zile de la data cand acestea sunt datorate!
Aveti mai jos prevederile legale care va intereseaza:

Ordinul 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

ART. 28
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite contribuţia legalã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. Contribuţia în acest caz se calculeazã la salariul minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere. Nivelul majorãrilor de întârziere este cel în vigoare la data plãţii.
Exemplu de calcul pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de bazã are obligaţia sã plãteascã contribuţia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi majorãri de întârziere la nivelul în vigoare la data plãţii. Data de la care începe sã curgã perioada de 6 luni începe de la data de 1 august 2007. Dupã efectuarea acestei plãţi persoana în cauzã are obligaţia plãţii lunare a contribuţiei la fond, calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã, dacã nu realizeazã venituri impozabile.

ART. 29
Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite pe întreaga perioadã a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legalã lunarã calculatã asupra veniturilor impozabile realizate şi obligaţiile fiscale accesorii de platã prevãzute de Codul de procedurã fiscalã, dacã au realizat venituri impozabile pe toatã aceastã perioadã.

ART. 30
(1) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat sã achite atât contribuţia legalã lunarã şi obligaţiile fiscale accesorii prevãzute la art. 28 pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legalã lunarã, precum şi majorãrile de întârziere prevãzute la art. 28 sau, dupã caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadã mai mare de 6 luni.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplicã situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie existã atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai micã de 6 luni, se achitã contribuţia legalã lunarã proporţional cu perioada respectivã, inclusiv majorãrile de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, dupã caz. Nivelul majorãrilor de întârziere este cel în vigoare la data plãţii.
Exemplu de calcul nr. 1 pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut perioade în care a realizat venituri impozabile şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile şi nu a achitat contribuţia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã a realizat venituri impozabile în anii 2002, 2003, 2004, 2005 şi 2006. În anul 2007 nu a realizat venituri impozabile în perioada 1 ianuarie 2007-1 august 2007. Pe toatã perioada termenului de prescripţie, 1 august 2002 1 august 2007, persoana în cauzã nu şi-a achitat contribuţia la fond. Pentru a obţine calitatea de asigurat la data care a fãcut aceastã cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmãtoarele obligaţii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei calculate la aceste venituri, inclusiv majorãri de întârziere şi obligaţii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei lunare calculate la salariul minim brut pe ţarã pe o perioadã de 6 luni, cu majorãri de întârzieri calculate pe aceastã perioadã începând cu 1 august 2007.
Exemplu de calcul nr. 2 pentru aceastã situaţie: O persoanã avea obligaţia sã plãteascã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, dar, pe perioada termenului de prescripţie, respectiv pe ultimii 5 ani, a avut atât perioade în care a realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu a realizat venituri impozabile, neachitând contribuţia la fond pentru niciuna dintre aceste perioade. La data de 1 august 2007 se adreseazã casei de asigurãri de sãnãtate pentru a obţine calitatea de asigurat. În urma verificãrilor, casa de asigurãri de sãnãtate constatã cã, în termenul de prescripţie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceastã persoanã a realizat venituri impozabile în anii 2003, 2004, 2005, 2006, precum şi în anul 2007, pânã la 31 martie 2007. În anul 2002, în perioada 1 august 31 decembrie 2002 (5 luni), şi în anul 2007, în perioada 1 aprilie 1 august 2007 (4 luni), nu a realizat venituri impozabile. Pe toatã perioada termenului de prescripţie, 1 august 2002- 1 august 2007, persoana în cauzã nu şi-a achitat contribuţia la fond. Pentru a obţine calitatea de asigurat la data la care a fãcut aceastã cerere, respectiv 1 august 2007, persoana are urmãtoarele obligaţii:
- pentru perioada în care a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei calculate la aceste venituri, inclusiv obligaţii fiscale accesorii;
- pentru perioada în care nu a realizat venituri impozabile are obligaţia plãţii contribuţiei lunare calculate la salariul minim brut pe ţarã pe o perioadã de 6 luni, inclusiv obligaţii fiscale accesorii, dupã cum urmeazã. Cele 6 luni vor fi compuse din urmãtoarele perioade:
* 4 luni din anul 2007, pentru care se va plãti contribuţia calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi majorãri de întârziere la nivelul în vigoare la data plãţii, calculate pânã la 1 august 2007;
* 2 luni din anul 2002 (decembrie şi noiembrie), pentru care se va plãti contribuţia calculatã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã în vigoare la data plãţii, precum şi obligaţii fiscale accesorii calculate în perioada 1 noiembrie 20021 august 2007.

ART. 31
(1) Pentru situaţiile prevãzute la art. 28-30, termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculeazã începând cu data primei solicitãri de acordare a serviciilor medicale, la notificarea CAS sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calitãţii de asigurat, dupã caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Contributia asig.sanatate genni genni Buna ziua. Cine ma poate ajuta in urm.caz? Un coleg de-al meu este angajat la firma unde lucreaza din august 2012, iar sotia lui este coasigurata intrucat nu ... (vezi toată discuția)