avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA (Obligatii Asigurator)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA (Obligatii Asigurator)

In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale.
In procedul verbal intocmit de politie se mentioneaza ca vina este exclusiva a persoanei care m-a accidentat.
Ulterior dupa multe tergiversari mi s-a deschis un dosar cu fisa de constatare confirmandu-se faptul ca nu mai este posibila reparatia,si totodata ca este nevoie de o aprobare pentru despagubiri de la centrala din Bucuresti si voi primi un raspuns.
A trecut o perioada de timp si acest lucru nu s-a intamplat.Dand un telefon in acest sens alta gaselnita(au nevoie de aprox.6 luni pentru investigatii).
Nu stiu ce sa mai inteleg...
Din ce stiu trebuiau sa-mi trimita ceva scris in acest sens...
Va rog sa ma luminati:sorry: in aceasta privinta intrucat nu mai stiu ce sa fac:frantic:
Faptul ca autoutilitara nu mai este disponibila imi produce prejudicii zilnice de aprox.1000 lei.
Multumesc,

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 10:53, 27 Ianuarie 2014
parerea mea este ca trebuie sa va adresati CSA-ului
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
claudiaivan, utilizator
Incercati sa va adresati in scris asiguratorului ( sa obtineti si un numar de inregistrare) pentru a primi raspuns cu privire la stadiul dosarului. La o eventuala chemare in instanta, doar corespondenta scrisa va poate ajuta.
Multumesc..din ce am citit si eu..erau obligati in termen de 5 zile sa-mi trimita un raspuns scris.Asa este?
De fapt si cererea de deschidere a dosarului am facut-o in scris cu confirmare..intrucat pana la data respectiva desi le-am dus toate documentele..mai ca nu m-au luat la bataie(invocand faptul ca cel ce ma accidentat nu si-a dat acceptul scris..desi mi-a pus la dispozitie asigurarea).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
ovidiu59, utilizator
Conform legii este 10 zile...dar poate dura pana la 3 luni.
Art. 36. — (1) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland o oferta de despagubire justificata, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
(2) Daca in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.
(3) Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.
(4) Asiguratorul RCA are obligatia sa comunice in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data avizarii daunei.
(5) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
(6) In situatia in care dosarul de dauna contine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despagubire si cuantificarii daunei, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la completarea dosarului, dar nu mai tarziu de 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat.
(7) Asiguratorul RCA este obligat sa elibereze asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relatii contractuale, sau absenta acestor daune.




in 15 zile de la depunerea dosarul asiguratorul RCa este obligat fie sa ceara documente in completare fie sa va propuna suma la plata. Formulati Cerere de Despagubire Scrisa cu numar de inregistrare la sucursala asiguratorului si daca in 15 zile nu va raspunde formulati procedura de chemare in judecata (chemare la mediere si apoi actiune).

Alte discuții în legătură

Plata dauna asigurari intarziata DenisaJianu DenisaJianu Ce este de facut daca au trecut doua luni de cand ASTRA trebuia sa imi plateasca daunele, iar acest lucru nu se intampla. Am sunat la call center, dar doamna ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform normelor csa dextar dextar Salutare tuturor masina unui prieten a fost implicat intr-un eveniment rutier in urma cu 1 an si ceva, cei de la firma de asigurari [EDITAT] au refuzat sa il ... (vezi toată discuția)
Dauna auto capatina_cristi capatina_cristi am introdus dosarul de dauna in urma cu 03 luni si nici pana in momentul de fata nu mi s-a transmis nimic .imi spun ca dosarul este in cercetari, cu toate ca ... (vezi toată discuția)