avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Executare silita mostenitori
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Executare silita mostenitori

Buna ziua.
Problema cu care ma confrunt este urmatoarea:
In anul 2007 tatal meu a facut un credit de nevoi personale la Banca Romaneasca in valoare de 4500 Ron fara garantii. Cateva luni mai tarziu a facut o refinantare la acest credit, refinantare in valoare de 12.600 Ron. Ratele la acest credit au fost platite la zi pana in anul 2010 cand tatal meu a ramas fara serviciu si a intarziat cateva luni cu plata ratelor. Banca, fara sa ii trimit vreo notificare in acest sens a declarat creditul scadent anticipat si dosarul lui a juns la un executor judecatoresc din Iasi. Tatal meu a facut un acord de plata cu acel executor judecatoresc, urmand sa plateasca lunar suma de 500 Ron plus cheltuielile de judecata . Aceasta suma de 500 Ron lunar a fost platita pana in luna aprilie anul curent cand tatal meu a fost diagnosticat cu neoplasm de colon si operat. Deoarece tratamentul lui era unul costisitor si situatia financiara nu ii mai permitea in acel moment sa plateasca cei 500 Ron la executor a solicitat bancii (in urma unui apel telefonic la Banca Romaneasca Bucuresti ) amanarea platii cu cateva luni, amanare cu care cei de la banca au fost de acord pentru un termen de 5 luni (banca a notificat si executorul cu privire la aceasta amanare de plata). Cu toate acestea, dupa 4 luni executorul i-a pus poprire pe concediul medical, fortand conducerea firmei unde lucra tatal meu sa scrie ca tatal meu nu se incadra in articolului 409 din Codul de Procedura Civila (cu toate ca din punct de vedere legal se incadra in aceasta categorie). Dupa cateva zile de la acest fapt tatal meu a decedat din cauza complicatiilor bolii. Am notificat executorul si banca cu privire la acest lucru, insa banca mi-a spus evaziv, fara sa trimita dosarul lui la analiza ca nu se va stinge creanta ramasa in valoare de 7600 Ron pe motiv ca tatal meu avea asigurare doar pentru deces survenit in urma unui accident. Tatal meu la momentul contractarii creditului a semnat o asigurare de viata de baza care a ramas la banca ( banca nu avrut sa imi arate aceasta asigurare intermediata de Garanta Asigurari) si 2 asigurari suplimentare de asigurare in caz de boala, accidente, invaliditate permanenta totala si deces din accidente pe care le-am gasit in dosarul lui. Banca mi-a spus sec ca nu se despagubeste decat decesul in urma accidentului si ca noi mostenitorii suntem buni de plata.
Intrebarea mea este: ce demersuri pot face mai departe ? (mentionez ca mama mea este si ea bolnava cronic si nu poate plati suma de 500 ron la executor). De ce refuza banca sa imi arate asigurarea de baza pe care el a semnat-o pentru ca nu se poate ca el sa fi avut doar cele doua anexe pentru ca ma gandesc ca o anexa se face la un document de baza, nu? In cazul de executare silita mai este valabila polita de asigurare pe care tatal meu a incheiat-o?
Mentionez faptul ca singurul bun pe care tatal meu il avea este un apartament cu 1 camera pe care l-a cumparat impreuna cu mama mea. Nu am deschis inca succesiunea
Va multumesc!

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters194995 , utilizator 08:54, 28 Ianuarie 2014
Problema recuperarii sumei de la asigurari nu trebuie legata de cea a executarii silite. Pentru asigurari depuneti cerere de despagubire pentru a se constitui dosarul de dauna apoi faceti actiune si solicitati sa se depuna dosarul de dauna care va cuprinde si Conditiile de Asigurare in care se prevede ce riscuri sunt asigurate.
Dar e posibil ca asigurarea sa nu mai fi fost platita, din moment ce atatea luni nu a platit. Pentru ca din platile partiale, sumele se retin in ordinea: dobanzi penalizatoare, penalizari, dobanzi, credit, si apoi restul. Oricum, colegul de mai sus are dreptate, partea legata de asigurare o discutati cu firma de asigurari.
Multumesc mult pentru raspunsuri si pentru timpul acordat!
Problema este ca cei de la banca nici macar nu au trimis dosarul lui spre analiza la firma de asigurari si mi-au spus ca nu se despagubeste decat in cazul mortii survenite in urma unui accident.Eu am doar asigurarile suplimentare pe care el le-a semnat care intr-adevar se refera la despagubire in caz de invaliditate si deces survenite in urma unui accident, dar tatal meu a mai semnat o polita care a ramas la banca.
Pot solicita firmei de asigurari sa faca dovada ca nu s-a despagubit acea asigurare in favoarea bancii?
Executorul judecatoresc a avut dreptul legal sa oblige firma unde a lucrat tatal meu sa ii puna poprire pe concediul medical?
In cazul in care banca incaseaza banii din polita de asigurare mai continua executarea silita?
Daca se acopera din polita toata datoria, nu mai continua. Ce v-au zis cei de la firma de asigurari?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polita de asigurare laslau laslau Tatal meu care a decedat in urma cu doua luni. Avea rata la o banca si avea si o polita de asigurare in acelasi timp. Ratele sant pana in 2013 .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Executare codebitor Octavia N Octavia N Buna ziua ...Vreau din tot sufletul sa ma sfatuiti ce este de facut in urmatorul caz.. In 2008 mama mea aluat un imprumut bancar ..iar in contractul de credit ... (vezi toată discuția)
Asigurari de viata stefimit stefimit Buna ziua si la multi ani pentru doamne si domnisoare! Am o nedumerire. In luna noiembrie sotia a facut un credit la o banca.In contractul de creditare este ... (vezi toată discuția)