avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz plata concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz plata concediu medical

Buna ziua,
Stie cineva daca se poate face refuzul platii concediului medical.
Un angajat este in concediu medical de 4 luni, pe motiv ca a vrut sa isi luneasca picioarele si firma ii plateste concediu medical.
Se poate face refuzul la plata a acestuia ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:46, 14 Aprilie 2009
1. Medicul care i-a eliberat certificatul medical s-a incadrat in lege, in sensul ca diagnosticul pacientului este corect si se incadreaza in normele legale.
2. Aveti si dvs. dreptate dar nu firma ii plateste concediul medical ci Casa de Asigurari de Sanatate, de unde firma recupereaza banii platiti salariatului bolnav, prin declaratiile specifice (intrebati contabilul dvs.).
3. Daca aveti dubii in ce priveste veridicitatea diagnosticului medical puteti sa refuzati plata certificatului medical (aveti si o rubrica in stanga, sus, pentru asta) si apoi faceti o sesizare la Casa de Asigurari de Sanatate care va proceda la verificarile necesare.
4. Eu nu cred ca salariatului ii convine sa stea in medical numai de dragul de a-si lungi picioarele. S-ar putea ca aceasta operatie a-i fi fost recomandata de medic pentru a i se imbunatati starea de sanatate.
Cam greu de facut refuzul de plata al unui concediu medical. Pentru a contesta concediile medicale fictive, firmele trebuie sa conteste implicit diagnosticul pus de medic. Caile legale in vederea «anularii» diagnosticului sunt insa extrem de incurcate. Compania trebuie sa sesizeze Casa de Asigurari de Sanatate, pentru ca aceasta sa realizeze un control cu privire la modul de acordare a concediului medical. Doar daca se constata incalcari ale legii in urma controlului, organismele de control sesizeaza comisiile de disciplina din cadrul Colegiului Medicilor. Eventualele masuri vor fi indreptate impotriva medicului si abia ulterior impotriva angajatului. Daca se constata ca diagnosticul a fost eronat, angajatul pateste ceva doar daca se dovedeste ca el cunostea de la bun inceput ca diagnosticul era unul fictiv.
Refuzul platii concediului medical fara un temei legal poate face ca respectivul angajator sa se trezeasca chemat in judecata de salariatul a carui drept a fost incalcat sau nesocotit.
Si pana la urma ...nu plateste angajatorul, ci statul prin Casa de asigurari de sanatate.
Nu i-a recomandat mediul nu avea nici o problema -sufera de complexul ca era mic de inaltime, ceea ce este ciudat este ca are medicul curant in Mangalia, medicul care la operat in Braila si medicul de familie in Bucuresti?
Era perfect sanatos.
Da plateste casa de asigurari, il platesti tu si apoi recuperezi- si am auzit ca perioada de recupearre ar fi cam un an si ce facem un an de zile sta acasa?
Este cam greu de dovedit ceva, ca nu poti sa spui ca a vrut sa faca asta atat timp cat nu ai ceva scris.
Multumesc
1. Complexul lui era tot o boala si trebuia vindecata.
2. Nu poate sta oricat in concediu medical. Va fi poate pensionat medical si veti scapa de el.
3. Puteti angaja pe cineva in locul lui cu CIM pe perioada determinata (pana la revenirea din medical sau pensionarea titularului postului) dar nu pe o perioada mai mare de 2 ani.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical CRIM CRIM DACA AM PLATIT CONCEDIU MEDICAL UNEI ANGAJATE CARE NU SE INCADREAZA IN O.U.G.158/2005 ART 7 SI 9 POT RECUPERA BANII PLATITI? (vezi toată discuția)
Contestare concediu medical ENGFULL ENGFULL vreau sa sesizez cas pentru a verifica temeinicia eliberarii unui concediu medical sub aspectul existentei / inexistentei bolii . a mai facut cineva un astfel ... (vezi toată discuția)
E legal? ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua,E legal ca patronul unei firma sa anunte toti angajatii ca nu va mai plati cooncediile medicale?poate face asta atit timp cind poate unii au cazuri ... (vezi toată discuția)