avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer proprietate

Buna ziua,
Cand se transfera dreptul de proprietate al unui apartament cumparat la licitatie de la un executor la data intabularii sau al intrarii efective in posesie ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:49, 27 Ianuarie 2014
Atunci cand in cartea funciara ( foaia C) se scrie " liber de sarcini".
Multumesc !
NCC:

Art. 885. -
(1) Sub rezerva unor dispoziții legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părți, cât și față de terți, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea



Art. 887. -
(1) Drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moștenire, accesiune naturală, vânzare silită, expropriere pentru cauză de utilitate publică, precum și în alte cazuri expres prevăzute de lege
(2) Cu toate acestea, în cazul vânzării silite, dacă urmărirea imobilului nu a fost în prealabil notată în cartea funciară, drepturile reale astfel dobândite nu vor putea fi opuse terților dobânditori de bună-credință
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1), titularul drepturilor astfel dobândite nu va putea însă dispune de ele prin cartea funciară decât după ce s-a făcut înscrierea.



Clar, nu? Dreptul se dobîndeşte fără înscriere în CF în cazul expus, cu menţiunile prevăzute de alin.(2). Avem dispoziţia legală contrară în art.887 alin.(1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune lucian1964 lucian1964 Buna ziua,pentru succesiune este nevoie de intabulare si cadastru ? Multumesc (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare vilc vilc Buna ziua ! in urma decesului parintilor a fost intocmit actul de cesiune , de mostenire ,. Intrebarea mea este . Daca se poate face act de vinzare ... (vezi toată discuția)
Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)