avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

Buna seara,
Un accident rutier in urma cu vreo sase luni a produs moartea tatalui meu si ranirea grava a mamei (care a supravietuit). Abia azi a reusit sa ajunga la banca unde isi tineau economiile si acolo i s-a spus ca pentru a putea avea acces la bani trebuie sa vina cu un certificat de mostenitor (chiar de si ea era trecuta ca imputernicit).
Precizez ca mai aveau in proprietate comuna un apartament.
Noi, cei doi fii ai lor, dorim ca apartamentul precum si suma de bani din banca sa-i revina mamei noastre in totalitate.

Ce anume trebuie facut acum? Si unde anume, la un avocat sau la un notar?
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 21:20, 28 Ianuarie 2014
Cand am facut succesiunea dupa tatal meu, acum 15 ani, si eu am vrut sa renunt la partea ce mi se cuvenea in favoarea mamei.
Notarul m-a sfatuit sa nu o fac, sa raman cu acea cota parte(3/8), iar mama majoritara cu 5/8.
De ce? Pe langa faptul ca in aceasta situatie au drept la mostenire alte rude colaterale, argumentul cel mai serios a fost ca, in timp, nu se stie cum va evolua starea de sanatate mintala a persoanei in varsta.
Fiind unica proprietara, cu o gandire usor distorsionata sau din naivitate, este posibil sa semneze acte care sa o faca sa piarda casa!
Acest sfat a fost de mare valoare(cel putin pentru mine), dupa ani, cand varsta inaintata a mamei si-a spus cuvantul!
As fi dorit foarte mult daca cineva competent mi-ar fi raspuns la postarea mea anterioara (deoarece spusele notarului ce l-am consultat azi vin intr-o oarecare contradictie cu precizarile doamnei avocat Draghici care mi-a dat doua raspunsuri la postarea initiala din acest topic si astfel am ramas cumva in "ceatza").
Inca o chestiune, daca cineva stie sa-mi raspunda:
-Referitor la comisionul notarului, de care zicea ca e vreo 1% din valorile sumelor din banca si respectiv suma evaluarii apartamentului... Tot "sapand" pe net am gasit intr-o anexa a ordinului 46 din 2011 referitor la normele si tarifele notarilor publici, ca in ceea ce priveste procedurile succesorale, comisionul (aferent situatiei noastre) ar fi de 665 lei + 0,45% pentru ceea ce depaseste (ca valoare) suma de 60.001 lei. De ce atunci notarul mi-a zis de 1% ?!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune tata decedat promocris promocris Buna ziua .Tatal meu a murit si as vrea sa deschid succesiune dupa el. Mosteniori sunt mama mea, eu si fratele meu, plus un frate vitreg .Din cate stiu eu, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa tata nicoleta2007 nicoleta2007 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de succesiune. Tatal meu a decedat anul trecut in luna iulie. Fiindca actele apartamentului in care locuia impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)