avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... transformare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

transformare post

Este posibilă transformarea postului contractual de fochist în post de consilier juridic gradul II şi asta prin HCL? Vă mulţumesc!
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 28 Ianuarie 2014
Nu. Nu se poate transforma un post de personal contractual intr-unul de functionar public.
Se poate transforma postul de personal contractual in post de functionar public.

1. Legea nr.188/1999:
Art. 111. - (1) Autorităţile şi instituţiile publice care au prevăzute în statele de funcţii posturi de natură contractuală, care presupun exercitarea unor atribuţii dintre cele prevăzute la art. 2 alin. (3), au obligaţia de a stabili funcţii publice în condiţiile art. 107.
(2) Funcţiile publice vacante, funcţiile publice de conducere, precum şi funcţiile publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, stabilite potrivit alin. (1), se ocupă în condiţiile prezentei legi.

(3) Persoanele încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală care au fost stabilite şi avizate ca funcţii publice vor fi numite în funcţii publice de execuţie dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 54 şi condiţiile de vechime în specialitatea studiilor corespunzătoare clasei şi gradului profesional ale funcţiei publice.

(4) Drepturile salariale ale persoanelor care ocupă funcţii publice în condiţiile alin. (3) se stabilesc potrivit salarizării funcţiilor publice în care au fost numite.


2. Pentru eliberarea avizului de transformare a unui post contractual în funcţie publică instituţiile trebuie să transmită către ANFP:
- adresă de solicitare de avizare a funcţiei publice prin transformarea postului de natură contractuală, care trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:
- antetul (denumirea autorităţii publice/instituţiei publice solicitante, judeţul, adresă, telefon, fax, număr de înregistrare)
- numele şi prenumele personalului încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, nivelul studiilor deţinute, funcţia contractuală deţinută, vechimea în specialitatea studiilor, salarizarea conform O.G. 10/2008, funcţia publică propusă, salarizarea conform O.G. 6/2007 şi să rezulte că îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici(r2), cu modificările şi completările ulterioare
- nota de fundamentare/referatul de aprobare şi referatul compartimentului de specialitate din care să rezulte desfăşurarea de activităţi care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, conform celor prevăzute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare
- fişa postului de natură contractuală din care să rezulte că sarcinile, competenţele şi responsabilităţile titularului postului implică exercitarea prerogativelor de putere publică.
Fochistul e un post contractual care se incadreaza la art 2 alin 3 Lg 188/1999?
Art 2 alin 3 Lg 188/1999 activităţile desfăşurate de funcţionarii publici, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, sunt următoarele:
a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare realizării şi implementării politicilor publice, precum şi a documentaţiei necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice;
d) consilierea, controlul şi auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare;
f) colectarea creanţelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.

Aici se incadreaza alte categorii de persoane, care initial au fost incadrate ca personal contractual, iar ulterior au fost reincadrate ca functionar public. In aceasta situatie nu li se schimba atributiile.
Florin Cioca a scris:

... Nu se poate transforma un post de personal contractual intr-unul de functionar public.


In acest mesaj nu se vorbeste despre fochist...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa devin din angajat contractual, functionar public? GheorgheIleana GheorgheIleana Sunt angajat contractual- psiholog la Directia pentru Protectia Copilului si as vrea sa devin functionar public...in speranta unui transfer la alta directie ... (vezi toată discuția)
Cum se poate transforma un post de functionar contractual în functionar public? Cristina Nenciu Cristina Nenciu Buna seara, Sunt angajată intr o institutie publica din august 2017 pe funcție contractuală care este procedeul de transformare al postului în functionar ... (vezi toată discuția)
Schimbarea statutului din personal contractual in functionar public roscamd roscamd Buna ziua, Sunt angajata intr-o primarie de comuna pe un post contractual, dar nu am statutul de funcionar public, unde pot cauta sa ma informez ... (vezi toată discuția)