avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara stabilita prin acord notarial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara stabilita prin acord notarial

Va rog sa imi spuneti daca pentru plata pensiei alimentare, stabilita la divort prin acord notarial la 25% din salariul net lunar, se iau in calcul, pe langa salariul net, si diversele bonusuri sau prime obtinute de la locul de munca, asa cum ar fi: prime de vacante, prime de Craciun sau Paste (prime care sunt anual negociate cu conducerea si sunt ulterior prevazute in contractul colectiv de munca - ce se semneaza anual - si care sunt virate, separat de salariul lunar net, in contul de salariu), bonusuri de performanta, bonuri de cumparaturi, bonuri de masa sau de benzina? Mentionez ca primele sau bonusurile despre care intreb nu sunt lunare - cu exceptia bonurilor de masa (care se acorda in functie de numarul de zile lucrate in birou intr-o luna) sau a celor de benzina. Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: unnelamurit , utilizator 12:10, 31 Ianuarie 2014
Vor fi avute in vedere doar veniturile cu caracter constant. Insa daca este vorba despre un acord notarial, va trebui sa ajungeti cumva la un punct comun si la un acord, altfel nu va ramane decat solutia instantei.
Multumesc pentru raspuns!
Acordul este deja semnat, pensia se vireaza de cateva luni, in mod constant, insa acum fosta sotie doreste procent de 25% si din prime sau bonusuri. Primele de Craciun si de Paste reprezinta un procent din salariul meu, insa sunt prevazute in contractul colectiv de munca, nu si in cel individual. Valoarea pensiei virata in cont este de 1600 RON/luna, insa ea sustine ca acesti bani nu sunt suficienti pentru intretinerea copilului si, desi in decembrie (luna in care am incasat prima de Craciun) copilul a stat la domiciliul meu, pe cheltuiala mea, timp de 10 zile - desi in programul de vizita sunt prevazute 4 zile - ma ameninta ca ma da in judecata pentru diferenta care considera ea ca i se cuvine "copilului". Mentionez ca si ea este angajata si are un venit lunar de aproape 3000 lei. As vrea sa stiu daca are vreo sansa sa castige, daca intr-adevar ma va da in judecata! Consider ca aceasta suma, plus tot ce ii mai cumpar eu copilului - haine, jucarii, mancare etc. depaseste cu mult nevoia lunara a copilului (care are aproape 5 ani). Stiu ca nu am dreptul, legal, sa solicit dovezi prin care sa fiu convins ca aceasta suma ajunge la copil si nu in produsele cosmetice si hainele fostei neveste, deci cu atat mai mult mi se pare aberant sa platesc si alti bani in afara de cei 25% din salariul net, specificat in contractul individual de munca. Multumesc!
Prima mentiune pe care ar trebui sa o fac este aceea ca legea prevede un procent maxim de 25% ( deci poate fi si mai mic), raportat la nevoile concrete ale copilului.

Nu o poate impiedica nimeni pe mama copilului sa introduca o astfel de actiune, dar dvs va tb sa va faceti aparari, sa pastrati dovezi ale sumelor cheltuite cu minorul.

In plus, daca nu sunteti sigur de destinatia acestor bani, puteti solicita ca pensia sa fie platita in natura sau o parte in natura si una in bani.
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire pensie alimentara LaurentiuF LaurentiuF Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea unui aspect privind calculul pensiei alimentare, pentru speta de mai jos: In urma divortului din ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Edwinn Edwinn Buna, As vrea sa ma ajutati cu clarificarea urmatoarei situatii: am o hotarare judecatoreasca de majorare de pensie in care s-a stabilit un cuantum de 25% ... (vezi toată discuția)
Venituri luate in considerare pentru pensie alimentara ContSters243704 ContSters243704 sotul lucreaza cu carte d munca la bingo romania unde castiga 400 ron plus bonuri, si paralele are si un contract de manadat la allianz tiriac unde castiga p ... (vezi toată discuția)