avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... venituri partajabile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

venituri partajabile

Buna ziua.

1. In cazul unui divort veniturile provenite din salarii si veniturile provenite din contracte de prestari servicii intra in masa partajabila?
2. Suma de bani primita de unul din soti drept cadou de la parintii respectivului sot si virati in contul lui curent intra in masa partajabila?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ioanamir , utilizator 15:40, 30 Ianuarie 2014
Tot ce inseamna sume de bani incasate in timpul casatoriei (inclusiv din prestari servicii) si care nu reprezinta bunuri proprii (astfel cum sunt definite de art.340 NCC) vor face obiectul partajului, indiferent de numele caruia dintre soti sunt conturile bancare in care se afla acesti bani.

Suma de bani oferita cadou unuia dintre soti de catre parintii sai, va reprezenta tot bun comun, daca nu se poate proba intentia de a fi daruit doar unuia dinter ei. Si asta in virtutea faptului ca intre soti se apllca regimul comunitatii conventionale si orice bun/venit/suma de bani dobandita de oricare dintre ei este considerat bun comun.
Aici nu sunt de acord, legea spune ca e invers. Se prezuma a fi propriu un bun oferit prin donatie, cu exceptia cazului in care se prevede ca bunul donat e comun.
Fiind un dar manual, donatia sumei de bani e valabnil incheiata prin simplul acord de viointe al partii. este evident o probatio diabolica pentru celalalt sot sa arate ca donatia a fost pentru amandoi, greu de grezut ca fostii socrii vor afirma asa ceva.
De acord dar nu este o donatie propriu zisa (nu a fost facuta sub forma unui inscris autentic), ci de un dar. Va tb sa ne spuna sub ce forma a fost facut acest dar: s-a intocmit un inscris? Au fost depusi in banca? S-a specificat ce reprezinta? Si in ce scop au fost dati acesti bani.
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Banii au fost virati din contul parintelui in contul bancar al sotului respectiv fara o specificatie anume. Verbal, parintii au spus ca acesti bani ar fi de preferat sa fie folositi pt a achita o parte din creditul de refinantare
Tot nu ne-am lamurit in totalitate. Tb sa scrie ceva referitor la ce reprezinta acel transfer bancar. Cat de mare este suma?

Cand s-a facut acea refinantare ? Pt ce fel de credit? Cand este el luat? In timpul casatoriei? Si pt ce anume?

Alte discuții în legătură

Care sunt sansele mele ca la partaj sa impartim un autoturism lungan_ro_1961 lungan_ro_1961 in timpul casatoriei soacra ne-a dat o suma de bani din care sa ne cumparam un autoturism.transferul banilor s-a facut prin banca deoarece eram noi in ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei flowersun flowersun Buna ziua, Sunt casatorita de 2 ani si doresc sa achizitonez din banii mei o garsoniera. As vrea sa stiu, daca sotul meu poate face la notar o declaratie in ... (vezi toată discuția)
Bunurile mostenite in timpul casatoriei globulet globulet ma numesc SIMONA, sunt casatorita, si as vrea sa stiu daca mama imi doneaza 5000 euro ii impart cu sotul dupa divort??nu pot face un act notarial prin care sa ... (vezi toată discuția)