avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mansardare bloc fara acordul unui proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mansardare bloc fara acordul unui proprietar

Buna dimineata,
suntem o asociatie de proprietari cu 32 de ap.pe 2 scari de bloc.31de proprietari sunt de acord cu mansardarea blocului ,1 singur proprietar care locuieste la ultimul etaj nu este de acord.Intrebarea mea este :fara acordul lui, putem demara procedurile de mansardare?
Va multumesc.:frantic:
Cel mai recent răspuns: ausfahrt , utilizator 12:09, 29 Ianuarie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista decizie CCR,care prevede
"Decizia de instrainare poate fi luata in cadrul unei sedinte a asociatiei de proprietari si fiecare isi poate exprima acordul printr-o semnatura pe un tabel. Vanzarea propriu-zisa a cotei parti se poate face numai prin acord individual dat in fata notarului"

Conform norme in vigoare, instrainarea spartilor comune cu acordul a doua treimi,a minoritatii, incalca dreptul la coproprietate
Noua prevedere poate conduce la situatiile in care, spre exemplu, dintr-o asociatie de 20 de proprietari, 19 ar vrea sa vanda terasa, dar sa existe un proprietar care sa refuze.
Cum nu exista o prevedere concreta,nu exista nici practica unitara,astfel ca,se intalnesc 2 situatii distincte
Pentru materializarea interesului majoritatii de mansardare, exista posibilitatea ca proprietarul aflat in minoritate sa fie chemat in judecata pentru "obligatia de a face",acesta urmans sa justifice temeinic motivele pentru care refuza sa dea acordul
Pe de alta parte, insa, un proprietar care refuza sa instraineze cota ce ii revine nu poate fi obligat de nimeni sa isi vanda proprietatea.
Nimeni nu poate fi obligat sa vanda un bun proprietatea sa , decat daca exista o prevedere legala expresa. Nu poate fi constrans pe cale judiciara pentru ca se aplica asa numita regula a unanimitatii: niciun act de dispozitie nu poate fi incheiat decat cu acordul tuturor proprietarilor.
Multe asociatii de proprietari din Romania si-au renovat blocurile prin instrainarea/vanzarea terasei pentru construirea mansardelor.
Legea permitea ca decizia de vanzare a terasei blocului sa apartina majoritatii, respectiv doua treimi din proprietari.
Datorita nemultumirilor proprietarilor afectati de mansardare,a consecintelor/prejudiciilor generate de modificarile constructive care implica mansardarea,multi proprietari au promovat actiuni in instanta si alte autoritati cu competenta in domeniu,care in final au hotarat
admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3) - (6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Curtea Constitutionala a admis exceptia si a decis ca instrainarea partilor comune se poate face numai cu acordul expres al tuturor proprietarilor.


Toti vecinii trebuie sa isi dea acordul !
Stmata @ynocentta, va rog sa va hotarati si sa nu va contraziceti in ceea ce raspundeti, aici ati raspuns astazi la 8:59 urmatoarele:
Multe asociatii de proprietari din Romania si-au renovat blocurile prin instrainarea/vanzarea terasei pentru construirea mansardelor.
Legea permitea ca decizia de vanzare a terasei blocului sa apartina majoritatii, respectiv doua treimi din proprietari.

Curtea Constitutionala a admis exceptia si a decis ca instrainarea partilor comune se poate face numai cu acordul expres al tuturor proprietarilor.



Iar aseara la ora 23:59 in alt topic ati afirmat:
Pe de alta parte,partea comuna nu se poate vinde
Partea comuna poate fi exclusiv utilizata de catre unul dintre proprietari prin incheiere de contract de comodat sau de locatiune


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Si acum intreb:
Eu cu cine votez? HAC :-/:sorry:
Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii impune la eliberarea autorizatiei de construire existenta locatarilor direct afectati (adica ultimul etaj) .Fara acordu lo locatarilor de la ultimul etaj nu se poate elibera autorizatia de construire.Nu are nicio legatura nici cu curtea constitutionala nici cu legislatia asociatilor de proprietari. In baza acestei legi proprietarul de la ultimul etaj direct afectat de constructie poate ataca in contencios-administrativ eliberarea autorizatiei de construire si va obtine garantat anularea ei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari poate obtine in instanta obligarea unui proprietar sa-si vanda partea din terasa pentru mansardare? vemilia vemilia Ca in multe asocia\'ii de proprietari, ;i ]n asocia\'ia noastra se duce un razboi surd intre cei care doresc mansardare si cei care doresc constructia unui ... (vezi toată discuția)
Probleme mansarda kamyk kamyk buna seara in primul rand,la multi ani tuturor, cu mai putine probleme si cu mai multe solutii pentru cele care deja exista... am si eu o problema si nu ... (vezi toată discuția)
Mansardare blocuri alinel alinel in momentul in care o persoana devine proprietar pe acoperisul imobilului ,si dupa ce are si intabularea ,care sunt actele necesare ptr. autorizatia de ... (vezi toată discuția)