Exista decizie CCR,care prevede
"Decizia de instrainare poate fi luata in cadrul unei sedinte a asociatiei de proprietari si fiecare isi poate exprima acordul printr-o semnatura pe un tabel. Vanzarea propriu-zisa a cotei parti se poate face numai prin acord individual dat in fata notarului"
Conform norme in vigoare, instrainarea spartilor comune cu acordul a doua treimi,a minoritatii, incalca dreptul la coproprietate
Noua prevedere poate conduce la situatiile in care, spre exemplu, dintr-o asociatie de 20 de proprietari, 19 ar vrea sa vanda terasa, dar sa existe un proprietar care sa refuze.
Cum nu exista o prevedere concreta,nu exista nici practica unitara,astfel ca,se intalnesc 2 situatii distincte
Pentru materializarea interesului majoritatii de mansardare, exista posibilitatea ca proprietarul aflat in minoritate sa fie chemat in judecata pentru "obligatia de a face",acesta urmans sa justifice temeinic motivele pentru care refuza sa dea acordul
Pe de alta parte, insa, un proprietar care refuza sa instraineze cota ce ii revine nu poate fi obligat de nimeni sa isi vanda proprietatea.
Nimeni nu poate fi obligat sa vanda un bun proprietatea sa , decat daca exista o prevedere legala expresa. Nu poate fi constrans pe cale judiciara pentru ca se aplica asa numita regula a unanimitatii: niciun act de dispozitie nu poate fi incheiat decat cu acordul tuturor proprietarilor.
Multe asociatii de proprietari din Romania si-au renovat blocurile prin instrainarea/vanzarea terasei pentru construirea mansardelor.
Legea permitea ca decizia de vanzare a terasei blocului sa apartina majoritatii, respectiv doua treimi din proprietari.
Datorita nemultumirilor proprietarilor afectati de mansardare,a consecintelor/prejudiciilor generate de modificarile constructive care implica mansardarea,multi proprietari au promovat actiuni in instanta si alte autoritati cu competenta in domeniu,care in final au hotarat
admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3) - (6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996.
Curtea Constitutionala a admis exceptia si a decis ca instrainarea partilor comune se poate face numai cu acordul expres al tuturor proprietarilor.