avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare corecta de catre executor a datoriilor la ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare corecta de catre executor a datoriilor la banca

Am citit un material (publicat in august 2012) pe net care spune ca:
Astfel, conform noilor reglementari, nu se pot aplica dobanzi penalizatoare decat la partea de credit restant, nu si la dobanzile aferente.
Iar in cadrul aceluiasi articol se ia in considerare art 38 din legea 288/2010 unde se precizeaza ca:
(2) Dobanda penalizatoare se calculeaza pe baza de procent fix si se aplica la sumele restante in conformitate cu prevederile contractului de credit, cu exceptia sumelor provenite din calculul dobanzii.

1) Cand vorbim de aceasta exceptie, intelegem ca inclusiv sumele provenite din calculul dobanzilor sunt purtatoare de dobanzi penalizatoare ? ( ca mi se pare ca acest rationament din lege contrazice rationamentul de mai sus; ori inteleg eu gresit ?). In concluzie, este posibil d.p.d.v. legal ca dobanzile restante sa fie purtatoare la randul lor de dobanzi penalizatoare?
Sau prin exceptia de la art. 38 se intelege ca la sumele provenite din calculul dobanzii nu se poate calcula dobanda penalizatoare? In acest caz de s-ar mai mentiona aceasta exceptie, in contextul in care nu vad ce alte sume restante ar mai putea fi purtatoare de dobanzi penalizatoare in afara de creditul propriu-zis?

As vrea sa lamuresc acest aspect intr-un caz concret al unui prieten care este in stadiul de executare silita, unde i s-au stabilit intr-un extras de cont facut de banca si inaintat executorului urmatoarele sume datorate:
- principal restant: 10.015,44 lei;
- dobanda restanta:2567,09 lei;
- penalitati la principal restant - 9178,16 lei;
- penalitati la dobanda restanta - 141,10 lei;
- comisioane administrare cont si dobanda penalizatoare neachitate - 129,91 lei;
- total de plata: 22031,70 lei;
- cheltuieli de executare: 795,80 lei;
(din calculul tuturor sume de mai sus reiese ca cheltuielile de executare sunt incluse in total de plata).
Executorul judecatoresc a stabilit o rata lunara de plata de 400 lei;

2) Penalitatile la dobanda restanta reprezinta tocmai dobanda penalizatoare la dobanda restanta?
3) Este normal/relevant sa fie evidentiat in extras de cont „penalitati la dobanda restanta” separat de „penalitati la principal restant”? si sa nu fie evidentiat la un loc, la suma restanta?

4) In procesul-verbal emis dupa plata ratei lunare din luna ianuarie 2014, nu se mai mentioneaza de comision.
Acest comision se va adauga iar dupa fiecare luna, daca in luna curenta nu mai figureaza?

5) Care ar fi cea mai avantajoasa rata de stingere a sumei totale, in cazul in care debitorul nu detine toti banii? Ordinea de stingere a sumelor restante poate fi facuta incepnd cu debitul principal restant?

Alte discuții în legătură

Eroare calcul creante abhramovici abhramovici Buna ziua.Va solicit sprijinul in legatura cu o problema ca sa stiu de unde sa incep pentru a-mi rezolva problema. In luna iulie a acestui an am primit o ... (vezi toată discuția)
Stingere creanta banca prin executare silita DreeaA DreeaA Buna ziua In anul 2006 mi-am facut un overdraft pt cardul de salarii in suma de 3564 lei, iar in anul 2007 am luat un credit in suma de 9000 lei. In anul ... (vezi toată discuția)
Oug 52/2016 iulia2015 iulia2015 Buna ziua..OUG 52/2016 stabileste in mod espres,ca numai anumite modificari aduse OUG 50/2016 nu se aplica contractelor in derulare la data intrarii sale in ... (vezi toată discuția)