avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Depozit bancar pe termen
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Depozit bancar pe termen

Cont comun bancar (titular si imputernicit - sot si sotie)
In cazul unui depozit pe termen, deschis la o banca comerciala de catre titular cu un imputernict (sot si sotie), in cazul de deces al titularului, imputernicitul, respectiv sotia titularului, poate sau nu retrage toata suma depozitului, cu, sau fara a anunta/informa banca despre decesul titularului? (banca neavand de unde sa cunoasca faptul ca titularul a decedat, fie de 1 zi sau X zile?).
Dar in cazul de deces al imputernicitului, titularul are vreo restrictie privind retragerea sumei din depozitul/contul bancar?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:33, 17 Mai 2014
In caz de deces al titularului, imputernicitul nu poate scoate banii din cont. In viata de zi cu zi, din pacate, imputernicitul nu anunta banca de decesul tutularului, mai ales cand acestia sunt sot si sotie si scot banii, desi au obligatia de a anunta.
Legal sumele din acele conturi intra in masa succesorala urmand a fi impartite conform dezbaterii mostenirii.
Daca imputernicitul decedeaza nu influenteza acest lucru operatiunile facute pe cont, caci titularul este cel care poate fara restrictie sa dispuna de sume, deoarece sunt in proprietatea lui.
Sumele ar trebui sa intre la partaj intai si apoi, in functie de rezultat, poate in masa succesorala.
Trebuie vazut contractul cu banca, sunt diferente intre anumite tipuri de "imputerniciri". Discutiile sunt lungi in ambele cazuri, depinde de sursa banilor si alte detalii de fapt anterioare decesului. In cazul casatoriilor cu regim matrimonial al comunitatii legale, nu vad importanta majora in cine e titular si cine imputernicit. Uneori, unul castiga bani si celalalt are mai mult timp sa ii administreze. Alteori, unul e contabil sau are o buna intelegere financiara si asta il face ca, in familie, sa se ocupe de bani.
Depinde de multe aspecte. Daca e o situatie reala.
Daca e o speta teoretica, colega notar v-a explicat excelent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depozit la o banca, mostenire olga2011 olga2011 un prieten de-al meu are citeva depozite in lei la o banca., ar dori ca dupa decesul lui aceste sume de bani sa nu faca obiectul succesiunii sa-i lase ... (vezi toată discuția)
Imputernicire depozit bancar orca orca Buna ziua, Ma intereseaza ce se intimpla cu un depozit bancar daca titularul lui decedeaza, dar in timpul vietii a desemnat un imputernicit pe cont in ... (vezi toată discuția)
Imputernicire pe cont bancar in cazul decesului titularului FlorinOIF FlorinOIF Buna ziua, Sa presupunem ca X decedeaza in strainatate la data 01.01.2020. Datorita circumstantelor decesului, Certificatul de deces ii este eliberat abia la ... (vezi toată discuția)