avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Buna ziua! Lucrez la o S.C. ca asistent manager cu contract pe perioada nedeterminata. Momentan ma aflu in concediu de 2 ani pentru cresterea copilului. Recent am aflat ca in locull meu a fost angajata o alta persoana, cu contract pe perioada nedeterminata, numai ca titulatura postului a fost schimbata din asistent manager in secretara. As dori sa stiu daca acest lucru este legal avind in vedere art 76 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in care se specifica ca, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.Daca postul mi-a fost desfiintat, nu ar trebui sa fiu instiintata? Si daca timp de 6 luni angajatorul nu ma poate concedia, are dreptul sa ma numeasca pe ce post doreste? Adica as avea sanse sa devin femeie de serviciu cu licenta? :)
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 10:36, 17 Aprilie 2009
Angajatorul este obligat, ca la revenirea dvs din concediu, sa va incadreze pe acelasi post. Dvs sunteti titulara postului de drept.
Cealalta peroana de care povestiti angajata NU este angajata pe postul dvs; postul pe care este angajata dansa are alta titulatura si posibil si alte atributii (chiar daca o parte din ele - poate chiar majoritatea le includ si pe cele ale postului dvs)..

Prevederile CCMUNN care le-ati citat raman in vigoare. Sa fiti atenta sa nu "fiti' pacalita de angajator la revenirea concediu, legea este de partea dvs. Insa nici cum a procedat angajatorul (deocamdata), nu este nelegal.
Va multumesc. Daca ar fi sa tin cont de raspunsul ce lor de la ITM ar trebui sa accept alt post la revenirea din concediu. Cei de la ITM mi-au spus ca angajatorul are dreptul sa desfiinteze postul pe perioada concediului de crestere a copilului,dar ca este obligat sa ma numeasca in alt post. Intrucit raspunsul dumnealor nu m-a multumit,am hotarit sa apelez la dumneavoastra.
1. Angajatorul nu a incalcat legea. A infiintat un post nou (?!) si a angajat o persoana pe acel post.
2. Putea sa angajeze pe postul dvs. numai cu CIM e perioada determinata (pana dvs. va reluati activitatea).
3. Angjarea acelei persoane poate fi un semnal pentru dvs. ca in perioada de CCC sa va cautati un alt loc de munca (as vrea sa cred ca nu zic bine).
4. Intr-adevar, la reluarea activitatii, dupa incetarea CCC, nu puteti fi concediata timp de 6 luni pentru necorespundere profesionala (cele 6 luni sunt pentru readaptare la activitate) dar puteti fi concediata prin desfiintarea postului. Si este posibil acest lucru: desfiinteaza postul de asistent manager si ramane cu cel de secretara. Cand o intra si aceasta in CCC reinfiinteaza postul de asistent manager pentru alta persoana si... tot asa. NU stiu ce au angajatorii cu femeile care raman insarcinate, nu le suporta!
Si totusi, e un pic mai complicat cu desfiintarea asta de post.
Cf OUG 93/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca:

"ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediu pentru creşterea copilului în
varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii."
;)
Concediu de risc maternal este una, iar concediul pentru CIC este alta....
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a falimentului sau a reorganizării activităţii.

De asemenea, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Perioada de 6 luni prevazuta de CCMN se refera la interdictia de concediere pentru necorespundere profesionala si nu pentru alte motive acre pot duce la concedierea salariatului.

Alte discuții în legătură

O mama dianaramona dianaramona am nascut o fetita acum aproape 2 ani si mai am 2 luni de concediu de maternitate. sefa de la firma unde lucram, mi-a comunicat ca nu mai vrea sa ma primeasca ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la serviciu dupa concediul pentru cresterea copilului craciunmihaela craciunmihaela Buna ziua, As vrea sa stiu daca, dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilulu, poti fi data in somaj imediat, sau dupa o anumita perioada de timp, ... (vezi toată discuția)
Revenirea la munca, din concediul de maternitate finetti finetti Salutari, tuturor, ma aflu intr-o situatie mai \"speciala\", intrucat pe parcursul concediului de maternitate care este in desfasurare, s-au desfiintat ... (vezi toată discuția)