Textul citat de crimson (articolul 21 din OUG 96/2003) e destul de clar în ceea ce priveşte tema discutată. Practic, alineatul 3 nu face decât să permită ca angajatorul să dispună încetarea contractului (i.e. să efectueze o concediere), inclusiv în cazul salariatei aflate în concediu pentru creşterea copilului, strict "pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii" (excepţiile sunt de strictă interpretare). E, până la urmă, o soluţie firească - reorganizarea judiciară sau falimentul sunt situaţii excepţionale care limitează drastic opţiunile angajatorului, astfel încât, pentru menţinerea sa în activitate, sunt permise măsuri excepţionale precum cea indicată de lege.
Simplele "dificultăţi economice" - cele care nu duc neapărat la declanşarea procedurii insolvenţei - nu sunt enumerate în textul legii, de ce le-am include noi? Nu văd rostul încercărilor de justificare de mai sus. Doar pentru că "Din cauza dificultatilor economice sau mai bine zis financiare se poate ajunge la reorganizarea activitatii sau la faliment" ar trebui să interpretăm textul legii astfel încât să includă şi ceea ce acesta nu conţine?!
Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei defineşte noţiunile de "reorganizare judiciară" şi "faliment" într-un mod care nu se confundă cu dificultăţile economice "obişnuite".
@" nu am intalnit inca in practica un alt motiv decat cel al lipsei banilor care sa duca la concedierea in baza art.65 alin.1 C.mun. a salariatilor." - atunci puteţi să ne explicaţi cum se face că de fiecare dată când pe acest forum se vorbeşte despre necesitatea unui angajator de a se descotorosi de un salariat, cea mai la îndemână recomandare e să i se desfiinţeze postul ("dificultăţi economice" = motive care nu ţin de persoana salariatului), urmând ca apoi să fie reînfiinţat pentru un viitor salariat?
@"Ce era sa faca , sa-si suspende activitatea pana reveneati din concediu?"
Codul muncii are un răspuns mai simplu:
Articolul 81
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
Articolul 82
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.