avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Buna ziua! Lucrez la o S.C. ca asistent manager cu contract pe perioada nedeterminata. Momentan ma aflu in concediu de 2 ani pentru cresterea copilului. Recent am aflat ca in locull meu a fost angajata o alta persoana, cu contract pe perioada nedeterminata, numai ca titulatura postului a fost schimbata din asistent manager in secretara. As dori sa stiu daca acest lucru este legal avind in vedere art 76 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in care se specifica ca, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.Daca postul mi-a fost desfiintat, nu ar trebui sa fiu instiintata? Si daca timp de 6 luni angajatorul nu ma poate concedia, are dreptul sa ma numeasca pe ce post doreste? Adica as avea sanse sa devin femeie de serviciu cu licenta? :)
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 10:36, 17 Aprilie 2009
Textul citat de crimson (articolul 21 din OUG 96/2003) e destul de clar în ceea ce priveşte tema discutată. Practic, alineatul 3 nu face decât să permită ca angajatorul să dispună încetarea contractului (i.e. să efectueze o concediere), inclusiv în cazul salariatei aflate în concediu pentru creşterea copilului, strict "pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii" (excepţiile sunt de strictă interpretare). E, până la urmă, o soluţie firească - reorganizarea judiciară sau falimentul sunt situaţii excepţionale care limitează drastic opţiunile angajatorului, astfel încât, pentru menţinerea sa în activitate, sunt permise măsuri excepţionale precum cea indicată de lege.

Simplele "dificultăţi economice" - cele care nu duc neapărat la declanşarea procedurii insolvenţei - nu sunt enumerate în textul legii, de ce le-am include noi? Nu văd rostul încercărilor de justificare de mai sus. Doar pentru că "Din cauza dificultatilor economice sau mai bine zis financiare se poate ajunge la reorganizarea activitatii sau la faliment" ar trebui să interpretăm textul legii astfel încât să includă şi ceea ce acesta nu conţine?!

Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei defineşte noţiunile de "reorganizare judiciară" şi "faliment" într-un mod care nu se confundă cu dificultăţile economice "obişnuite".

@" nu am intalnit inca in practica un alt motiv decat cel al lipsei banilor care sa duca la concedierea in baza art.65 alin.1 C.mun. a salariatilor." - atunci puteţi să ne explicaţi cum se face că de fiecare dată când pe acest forum se vorbeşte despre necesitatea unui angajator de a se descotorosi de un salariat, cea mai la îndemână recomandare e să i se desfiinţeze postul ("dificultăţi economice" = motive care nu ţin de persoana salariatului), urmând ca apoi să fie reînfiinţat pentru un viitor salariat?

@"Ce era sa faca , sa-si suspende activitatea pana reveneati din concediu?"
Codul muncii are un răspuns mai simplu:
Articolul 81
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

Articolul 82
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
klewos, utilizator
Stimata doamna Cristina Soficu, nu cred ca are nimeni pretentia ca angajatorul sa isi suspende activitatea pe perioada cit o persoana se afla in concediu pentru cresterea copilului. Problema se rezolva foarte simplu: se angajeaza o persoana,pe perioada determinata, pe postul persoanei aflate in concediu pentru cresterea copilului. Nu mi se pare normal ca titulatura postului sa fie schimbata cit persoana se afla in concediu, pentru ca angajatorul sa angajeze pe perioada nedeterminata o cunostinta, ruda etc. M-as fi asteptat ca, in calitatea de director economic pe care inteleg ca o aveti, sa stiti ca in COR (Codul Ocupatiilor din Romania) secretara si asistentul manager au coduri diferite. Deci se intelege ca nu sunt unul si acelasi lucru. Daca ar fi sa ne gindim la "sarmanii angajatori" ar trebui sa facem copii dupa ce iesim la pensie.
Nu asta trebuia sa cititi printre randuri.Suntem intro continua concurenta si nimeni nu va va feri de lovituri sub centura.Cand facem un lucru terbuie sa-l intoarcem pe toate fetele pentru a vedea daca vom mai fi in "top".Fiti convinsa ca stiu diferenta intre atributiile celor doua posturilor si la fel de bine stiu cum se jongleaza cu diferitele posturi care au aceleasi atributii.Asa ceva am vrut sa va sugerez .Din pacate viata este asa cum o vedeti si poate chiar mai dura.Imi cer scuze daca v-am suparat,succes!
crimson a scris:
Si totusi, e un pic mai complicat cu desfiintarea asta de post.
Cf OUG 93/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca


Intervin cu o mica corectura
Din repezeala am tastat gresit si nu as dori sa dezinformez pe cei interesati de subiect.
Este vorba de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca . :">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mama dianaramona dianaramona am nascut o fetita acum aproape 2 ani si mai am 2 luni de concediu de maternitate. sefa de la firma unde lucram, mi-a comunicat ca nu mai vrea sa ma primeasca ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la serviciu dupa concediul pentru cresterea copilului craciunmihaela craciunmihaela Buna ziua, As vrea sa stiu daca, dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilulu, poti fi data in somaj imediat, sau dupa o anumita perioada de timp, ... (vezi toată discuția)
Revenirea la munca, din concediul de maternitate finetti finetti Salutari, tuturor, ma aflu intr-o situatie mai \"speciala\", intrucat pe parcursul concediului de maternitate care este in desfasurare, s-au desfiintat ... (vezi toată discuția)