avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... lnterpretare articolul 221?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

lnterpretare articolul 221?

buna stimati colegi.
x este oprit de politie si i se retine permisul pentru 30 de ziel ca nu are numere valabile.ulterior parchetul da NUP ( a fost o eroare ).ulterior dupa aproximativ 3 luni x face un accident de circulatie in urma caruia o persoana este usor ranita pe trecerea de pietoni.este trimis in judecata , dar instanta da solutia incetarii procesului penal pentru ca x s-a impacat cu victima in conditiile legii urmand ca dovada sa expire in 20 decembrie ( sau oricare alta data ).din cauza ca x a avut permisul suspendat la prima abatere totalul de zile de suspendare e acum 90 ( 30 de la prima fapta si 60 pentru a doua). x merge dupa 20 decembrie si sustine testul pentru reducerea perioadei de suspendare insa la ghiseu cand merge cu actele este anuntat ca nu poate beneficia de reducerea cu 30 de zile a suspendarii.

este aplicabil sau nu art.221 din regulament?
Cel mai recent răspuns: Numantere Deloc , Avocat 10:41, 31 Ianuarie 2014
Potrivit art. 104 din Codul Rutier, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare ale dreptului de a conduce autovehicule se pot reduce, dar la nu mai putin de 30 de zile. Pentru a beneficia de aceasta masura, trebuie, printre altele, sa sustii un test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie si sa obtii un punctaj de trecere.

Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie se efectueaza de catre serviciul politiei rutiere care te are in evidenta si consta in completarea unui test-grila, ce contine 15 intrebari din legislatia rutiera. Pentru a promova, sunt necesare raspunsuri corecte la cel putin 13 intrebari.

In afara de a fi admis la testul de legislatie rutiera, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, mai trebuie sa indeplinesti alte trei conditii, conform art. 221 din Regulamentul de punere in aplicare a Codului Rutier. Mai exact, este obligatoriu:
sa fi obtinut permisul cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei;
sa NU fi beneficiat de reducerea perioadei de suspendare in ultimii trei ani de la data savarsirii faptei;
sa NU ti se fi suspendat dreptul de a conduce in ultimii doi ani de la data savarsirii faptei.
Actul normativ mentionat anterior precizeaza si cazurile in care nu ai dreptul sa soliciti reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, si anume:
perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
ai cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce;
ai fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca ai condus autoturismul sub influenta alcoolului;
dreptul de a conduce ti-a fost suspendat ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.


Sursa mesajului
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
multumesc de raspuns.pai da stiam ce contine art.221 dar vreau sa vad daca sintagma " perioada de suspendare a fost majorata conform legii" este aplicabila sau nu. x nu era baut cand a facut accidentul.restul conditiilor sunt indeplinite.dar ma gandesc ca sporul de 30 de zile ar putea fi o piedica :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere suspendare permis auto neacordata... romulus1974 romulus1974 Buna ziua, am fost prins cu numere rosii expirate de o zi , nu mai conteaza a inceput tot calvarul parchet ,politie bla ,bla a sosit hotararea 300 ron amenda ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - masina fara permis alinadatcu alinadatcu Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile in urma respingerii in instanta a contestatiei procesului verbal de contraventie. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis suspendat Larissa02 Larissa02 Buna ziua ma aflu intr-o situatie destul de dificila. Am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile pt depasirea limitei de viteza si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)