avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara (si din urma?)- fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara (si din urma?)- fara venit

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati. Am doi copii minori, de 10 ani, gemeni (asta inseamna mereu cheltuieli duble, la tot!), iar sotul declara ca nu are venituri si nu plateste nimic, nici macar suma infima stabilita la divort. Ce pot face, sa-l determin sa contribuie la intretinerea copiilor, am avut intelegere pt el multi ani, dar acum pur si simplu nu mai fac fata? Nu-mi permit sa angajez un avocat, precizez. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: d12d , utilizator 12:53, 3 Martie 2014
Exact asta e problema: ca nu il obliga nimeni sa munceasca, fiindca nu din furat ar trebui platita pensia, nu-i asa? Si da, legea e de vina, nu eu, caci iata, ma sileste tot PE MINE sa pierd timp, bani si energie, pt a rezolva o situatie de care nu ma fac eu vinovata! Trebuie sa-l dau in judecata si altele, sa alerg pe la Tribunal si pe la politie (evident, trebuie sa-mi iau liber de la serv.), cand normal ar fi fost ca o simpla reclamatie la una din aceste doua institutii, o singura actiune sa rezolve tot ce e legat de aceasta problema - si recalcularea pensiei si plata din urma si fortarea lui sa se achite de obligatii. Solutia este, inteleg, sa depun plangere la politie in fiecare luna si ...sa astept sa fie bagat dupa gratii. Poate mi se spune si cum o sa explic eu asta copiilor mei, caci ghiciti cine va fi victima, in ochii lor; chiar daca ei vad cat imi e de greu, parintele absent e aproape intotdeauna pus pe un soclu, mai ales cand, iata, in acest caz, poate sa ajunga la inchisoare 'din cauza mea'.
Nu va mai retin si asa cred ca am abuzat, va inteleg punctul de vedere, e firesc - reprezentati Justita sa spunem - dar am speranta ca si dvs. ati inteles punctul de vedere al acelor mame care sa straduiesc sa-si creasca asa cum trebuie copiii si se lovesc de tot felul de ziduri, in timp ce 'trantorii', cum bine ati spus, sunt bine merci si n-au nici o apasare pe suflet. Va multumesc si va doresc numai bine! Cu stima, d12d.

Buna ziua din nou si o primavara frumoasa!
Am revenit, caci am din nou nevoie de ajutorul dvs. si apropos de "ajutor", este grozav ca existati!
L-am sunat ieri pe fostul sot sa-i cer (a mia oara) sa-si respecte obligatiile pe care le are fata de copii, ma refer aici la pensia alimentara (despre care v-am scris mai sus). Nici de data asta n-am avut succes, asa ca saptamana viitoare ma voi intalni cu un mediator (mi s-a spus ca e obligatoriu, inainte de a-l da in judecata).
Problema este ca fostul sot mi-a spus ca, daca am dificultati financiare si ii cer lui bani, inseamna ca nu pot intretine (singura!) copiii si ca ar fi bine sa ii dau lui custodia (in acest moment, o detin doar eu, nu e comuna) si sa las copiii sa stea cu el si cu mama lui - in alt cartier, la alta scoala, in alt mediu.
Nu mai spun ca ei, copiii, nici nu vor sa auda, nici nu repet ca el declara ca nu are nici un venit, ci va intreb doar daca este posibil ca instanta sa admita o astfel de cerere, in conditiile in care - dupa cum singur a recunoscut, in alte imprejurari - nu are ce sa-mi reproseze in ceea ce priveste cresterea si educarea copiilor, sub nici o forma.
Multumesc.
Ce nu intelege fostul dvs sot e : copiii lui au dreptul sa fie intretinuti si de tatal lor, nu numai de mama.
Nu va castiga in instanta ca gemenii sa aiba domiciliul la el, insa poate castiga ca in comun sa exercitati autoritatea parinteasca, chiar daca e clar ca a cerut sa exercite autoritatea parinteasca doar pt ca ati cerut dvs marirea pensiei, desi ar fi putut sa ceara de acum aproape 3 ani de cand s-a schimba codul civil.
Copiii vor fi si ei ascultati in camera de consiliu stati linistita ca nu ii va lua sa locuiasca la el.
Vedeti ce faceti la mediator daca vine si ajungeti la un acord asupra unei sume, daca nu, cereti in instanta 33% din cat castiga de la data introducerii cererii.
Apoi cu hotararea, apelati la un executor sa ii infiinteze poprire pe salariu sa nu mai stati la mila lui cand o vrea sa dea.
Ce stiti de el, e angajat?
Exact asa e, cum ati spus, nu intelege! El considera ca daca am ales sa divortez, inseamna ca am ales si sa cresc singura copiii, iar el nu are nici o obligatie. Ba chiar imi cere socoteala si preface mirat ca nu ma descurc cu banii, in conditiile in care n-a trimis un leu de ani de zile, iar copiii merg in fiecare an la mare, la munte, fac scrima, inot, aproape tot ce-si doresc, insa cu mari, foarte mari sacrificii din partea mea.
Dar nu inteleg cum ar putea obtine custodia, fie si comuna, cand declara de atata vreme ca nu are venituri! Cum isi va exercita autoritatea parinteasca, caci acest lucru presupune mai mult decat eventuale plimbari in parc, nu-i asa, iar el nu are nici un banut - nu-i adevarat, desigur, dar cum pot eu dovedi:( ?
La mediere nu cred ca va veni sau daca o va face, sigur nu va accepta un acord privind plata pensiei, va merge pe refrenul arhi-uzitat "nu am" si gata, fiindca nelucrand cu carte de munca, stie ca nu pot sa fac nimic, din pacate.
Important este ca gemenii nu vor cu nici un chip sa locuiasca cu el si m-au rugat aseara plangand, sa le promit ca vor sta cu mine si ca nu vor fi obligati sa spuna instantei, de fata cu el, acest lucru.
Dar poate aceasta custodie comuna ar fi un lucru bun, daca macar asa va fi obligat sa contribuie (material, dar nu numai) la cresterea copiilor, dvs. ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
d12d, utilizator
Tatal este obligat la intretinere indiferent de natura "custodiei".
LA fel autoritatea se exercita in comun chiar daca nu are nici un ban. Sunt lucuri pe care le poate face si fara bani, daca ar vrea.
Incercati totusi sa argumentati ca este rau intentionat si ca autoritatea comuna nu este in beneficiul copiilor.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna daca parintele nerezident si-a schimbat domiciliul in germania? dia_dia45 dia_dia45 buna ziua. in 2009 mi s-au incredintat cei 2 minori spre crestere si educare eu avand custodie unica iar tatal obligat la plata pensiei de intretinere o ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna- neplata pensie alina_20 alina_20 Buna seara daca sunt divortata la notar cu un copil minor pe care il cresc eu dar cu custodie comuna pot sa deschid un proces la tribunal pt a avea doar eu ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva bianca76 bianca76 buna ziua, Iata pe scurt povestea mea: am 37 ani,am fost casatorita 13 ani si in urma neintelegerilor am divortat in mai2013,la notar,de comun acord si...din ... (vezi toată discuția)