avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara (si din urma?)- fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara (si din urma?)- fara venit

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati. Am doi copii minori, de 10 ani, gemeni (asta inseamna mereu cheltuieli duble, la tot!), iar sotul declara ca nu are venituri si nu plateste nimic, nici macar suma infima stabilita la divort. Ce pot face, sa-l determin sa contribuie la intretinerea copiilor, am avut intelegere pt el multi ani, dar acum pur si simplu nu mai fac fata? Nu-mi permit sa angajez un avocat, precizez. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: d12d , utilizator 12:53, 3 Martie 2014
Scuze, nu cer sa mi se ofere o parere personala, n-as vrea sa incalc/am vreo regula a acestui forum. De fapt, intrebarea mea era: ar avea fostul sot vreo obligatie in plus sau mai bine definita, in cazul obtinerii custodiei comune, obligatie care sa fie, macar de acum inainte, in avantajul copiilor? Caci de pensia alimentara v-am spus, program de vizita nici macar n-a cerut la divort si - daca nu duc eu copiii - el nu cere sa-i vada, deci poate ca prin custodia comuna ar avea mai multe si mai clare obligatii (drepturi are, oricum, berechet).
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
d12d, utilizator
E, da, ar avea , insa doar asa.. teoretic ca in realitate nu poate fi obligat sa se implice.
Acum aveti copiii in incredintare adica numai dvs raspundeti de ei, dvs ( impreuna cu copiii) decideti ce e mai bine pt ei.. ce scoli si cursuri sa urmeze, unde si cum isi petrec timpul liber etc. Daca va cere, instanta va aprecia ca e in interesul minorilor si i se admite cererea ca impreuna sa exercitati autoritatea parinteasca, ar inseamna sa aiba drepturi si obligatii egale cu dvs, ar trebui sa decideti impreuna in ce-i priveste pe copii. Practic nu se va implica, in schimb va veti lovi de refuzul lui cand ii veti cere acordul cand va fi necesar - la iesirea din tara a copiilor cat timp vor fi minori. Adica daca veti depune eforturi sa faceti rost de bani ca gemenii sa plece intr-o vacanta in afara tarii, va veti lovi de refuzul lui ca nu-i va lasa sa plece si veti fi nevoita sa apelati la instanta sa suplineasca acordul tatalui.
Sau.. exista sanse ca ast asa-l responsabilizeze si sa devina ceea ce ar trebui- un tata pt copiii lui.
Daca nu are venituri, pensia se va stabili raportat la salariul minim pe economie, pe care o va plati sau nu.. pe mai departe ori ii faceti plangere penala, ori apelati la executor..
Deocamdata incepeti procesul pt pensie si vedeti in continuare ce face, ce va cere.. daca va cere ceva.

Apropos de vacanta in strainatate, acum doi ani m-am rugat de el saptamani la rand sa dea declaratie notariala, sa pot iesi din tara, cu copiii (acum, pe forum, am aflat ca nu era necesara, avand eu custodia, sper ca am inteles bine). Cand, intr-un final, a aparut la notar, mi-a zis, razand, sa platesc eu declaratia, ca eu tin sa duc copiii in strainatate... :stunned:
Multumesc mult pentru raspunsuri, nu stiti cat de mult ne ajuta informatiile pe care, cu atata generozitate, ni le oferiti; este nemaipomenit ceea ce faceti dvs., toti, aici si va rog sa primiti aprecierea si multumirile mele. Dana D.
Of, da, nu era necesar acordul lui..
Multumesc. Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna daca parintele nerezident si-a schimbat domiciliul in germania? dia_dia45 dia_dia45 buna ziua. in 2009 mi s-au incredintat cei 2 minori spre crestere si educare eu avand custodie unica iar tatal obligat la plata pensiei de intretinere o ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna- neplata pensie alina_20 alina_20 Buna seara daca sunt divortata la notar cu un copil minor pe care il cresc eu dar cu custodie comuna pot sa deschid un proces la tribunal pt a avea doar eu ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva bianca76 bianca76 buna ziua, Iata pe scurt povestea mea: am 37 ani,am fost casatorita 13 ani si in urma neintelegerilor am divortat in mai2013,la notar,de comun acord si...din ... (vezi toată discuția)