avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Contract Casa de Pensii Traducator autorizat
Discuție deschisă în Traduceri

Contract Casa de Pensii Traducator autorizat

Buna ziua,

Sunt traducator autorizat si, incepand cu 1 ianuarie, nu mai am venituri salariale. As vrea sa stiu daca este necesara incheierea unui contract cu Casa de Pensii pentru a-mi merge vechimea in munca sau este de ajuns sa depun Declaratia 600 la ANAF.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:10, 31 Ianuarie 2014
Din punctul meu de vedere este suficienta declaratia insa, pentru o informatie concreta, intrebati si la Casa de pensii si la ANAF. Retineti ca nu este necesara incheierea contractului/depunerea declaratiei daca estimati si realizati max. 9000/an (nu stiu acum plafonul exact).

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale (pensii) se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei Declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012).
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
...
Cine nu datoreaza contributii la pensii

Potrivit reglementarilor legale, exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:

Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (35% x 2298 = 804 lei)
Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

[ link extern ]
L.C.

Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii asigurari sociale pfa la norma de venit lmparalescu lmparalescu PFA la norma de venit depune declaratia 600? Daca da, ce trece la \\"venitul baza de calcul\\"? - venitul de la norma de venit, sau ... (vezi toată discuția)
Contributie pensii narcis.moraru narcis.moraru Sunt PFA dar si angajat cu contract de munca de 2 ore/zi. Sunt obligat sa platesc contributia la pensii pentru venitul cumulat sau pot alege sa o achit ... (vezi toată discuția)
Plata c.a.s sixquads sixquads As dori sa stiu daca avand o inteprindere individuala, dar in acelasi timp fiind pensionar, sunt obligat sa platesc C.A.S pentru activitatea desfasurata prin ... (vezi toată discuția)