avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... recurs nemotivat in termen - URGENTA !!!!!!!!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

recurs nemotivat in termen - URGENTA !!!!!!!!

In 18.08.2004 o instanta comerciala pronunta o sentinta cu drept de apel mentionat in dispozitiv(in loc de drept de recurs cum se opineaza ca ar fi fost corect de catre instanta superioara ). Reclamantul inregistreaza apel si depune motivele de apel ulterior, inlauntrul termenului legal.
instanta superioara califica apelul drept recurs si invoca din oficiu exceptia nemotivarii RECURSULUI in termen.
E corecta respingerea apelului-devenit recurs- pe seama acestei exceptii ???????
Daca instanta nu ar fi calificat apelul drept recurs urma sa-l respinga ca inadmisibil.
Solutia este corecta si de ea se putea apara daca avocatul, dupa ce instanta a pus in discutie calificarea ca recurs, ar fi cerut pe acest motiv repunerea in termenul de motivare.
revin la mesajul scris de mine /Recurs nemotivat in termen .
La dat la care instanta superioara a calificat apelul drept recurs la dosar erau deja depuse motive . apelul devenind recurs, morivele cererii de atac nu sunt din ace moment de recurs? atunci mai poate anula instanta recursul ca nemotivat ?
Inclin sa cred ca nu ! Contezult pe parerea colegilor practicieni !!!
Pai vezi intai daca aveai sau nu drept de apel la data pronuntarii hotararii, sau mai bine la data deschiderii actiunii.
Daca ai motivat recursul in termen de 15 zile de la primirea hotararii motivate, recursul se considera motivat in termen.
Inteleg ca motivele de apel au fost depuse dupa termenul de 15 zile de la comunicarea hotararii, deoarece numai asa instanta putea invoca nemotivarea recursului in termen.
Ar trebui tras la raspundere(daca ar exista in Romania raspunderea magistratilor) judecatorul instantei de fond.
Daca ar trebui sa aplicam principiul conform caruia ''nimeni nu poate invoca propria turpitudine'', solutia instantei superioare este corecta; apelantul - reclamant ar fi trebuit sa stie ca singura cale de atac este recursul si ca acesta se motiveaza, spre deosebire de apel, in termen de 15 zile de la primirea hotararii instantei de fond. Este deopotriva adevarat ca si judecatorul primei instante ar fi trebuit sa stie.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel ContSters230219 ContSters230219 intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi? cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel? evident ca ma refer la probele pe ... (vezi toată discuția)
Atacarea unei hotarari a tmb la curtea de apel inainte the motivarea acesteia Artigas Artigas Va salut, As vrea sa stiu in ce conditii este posibila atacarea unei hotarari a TMB inainte de motivarea aceasteia de catre instanta,avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila-recurs ? licamirela licamirela Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea speta: Am avut un proces in apel, cu obiect - anulare act, eu fiind ca parte reclamant - apelant, s-a terminat procesul ... (vezi toată discuția)