avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am fost dat afarã în perioada de probã și nu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am fost dat afarã în perioada de probã și nu pot relua șomajul. Ce este de fãcut?

buna ziua! fiind in somaj am fost angajat pe o perioada nedeterminata cu perioada de proba de 90 zile , dupa perioada de proba am fost dat afara fara explicatii.... Nu mai pot relua nici somajul . In situatia data ce pot face ?:rtfm:
C.I.M.in cazul meu nu trebuia sa fie pe termen determinat 90 zile (perioada de proba) ca in cazul in care nu corespundeam nu se prelungea iar eu reluam somajul. Am beneficiat de somaj 1 luna , acum nu am nici un venit. Este vina mea necunoscand legea am semnat un contract pe termen nedeterminat (fiind in somaj)iar dupa 90 zile am ramas fara venit? Cazul poate fi adus la instanta ?
Ultima modificare: Duminică, 2 Februarie 2014
razvalex, utilizator
Cel mai recent răspuns: razvalex , utilizator 12:20, 3 Februarie 2014
Conform art.44 lit.a din Legea nr.76/2002, incetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată mai mare de 12 luni.

In aceste conditii, pentru a beneficia din nou de somaj va trebui sa indepliniti din nou cerintele prevazute de lege pentru acordarea indemnziatiei de somaj (un nou stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimle 24 de luni premergatoare datei depunerii actelor la somaj, concedierea. pentru motive neimputabile salariatului etc.).

De asemenea, art.37.1 alin.1 din actul normativ citat mai sus, prevede ca, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.
Nu aveti pentru ce sa actionati in instanta. Este optiunea fiecarei parti din c.i.m. sa notifice incetarea c.i.m. in perioada de proba sau la sfarsitul perioadei de proba.

Exista in drept principiul conform caruia "nimeni nu se poate scuza, invocand necunoasterea legii" (nemo censetur ignorare legem). Prin urmare, nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie.
Multumesc de raspusns ! ghinionul meu:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare somaj dupa angajare cu cim perioada nedeterminata si incetare in perioada de proba DoraVasile DoraVasile Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face si daca se mai poate face ceva in situatia mea, care se prezinta astfel: Am beneficiat de somaj o ... (vezi toată discuția)
Despre somaj ROMANFLORIN ROMANFLORIN Cum evolueaza situatia: un somerul indemnizat se angajeaza pe perioada nedeterminata cu 4 ore caruia, drept consecinta, i-a incetat somajul, insa la scurt ... (vezi toată discuția)
Nu va lasati folositi ! mb_mihaela mb_mihaela Buna ziua, Lucrez la o societate comerciala de aproximativ 3 luni si jumatate.La angajare cu acordul meu am stabilit un program de lucru de aproximativ 9 ... (vezi toată discuția)