In urma unui concubinaj desfasurat pe perioada a noua luni a rezultat un copil, in varsta de doua luni actualmente. Tatal, pe toata perioada sarcinii, exceptie facand trei luni, nu a muncit si nici nu s-a implicat financiar, nici in ceea ce priveste nasterea si cheltuielile ulterioare, fiind si dependent de jocuri de noroc (ruleta). Nu a fost trecut in certificatul de nastere si nici nu vreau sa isi vada copilul, desi el doreste acest lucru, din motivele mai sus enumerate. Intrebarea mea este: poate sa fie trecut in certificatul de nastere fara acordul meu si sa vada copilul, desi eu nu imi doresc?
Da. La nivel genetic. Aveti dreptate. Tata esti in secunda in care te preocupa starea copilului, contribui financiar, ai un loc de munca pe cat se poate stabil, lasi prostioarele specific varstei de 20 si ceva de ani doar ca nu la 30 de ani, Peter Pan ramane in urma, nu te intereseaza doar fotografiatul copilului, si esti trup si suflet. Motivul genetic este suficient sa inteleg, nu?!?
În principiu, aveţi dreptate, dar peste tot în lume se dau drepturi taţilor biologici. Chiar a fost un caz în Germania, unde tatăl biologic a apărut după mulţi ani, timp în care copilul a fost crescut de soţul mamei în familie adevărată, copilul l-a ştiut de tată, instanţele din Germania nu i-au dat câştig de cauză, dar CEDO i-a dat.
La momentul la care se naste copilul mama e mama doar pentru ca are material genetic si l-a nascut iar tatal este tata doar pentru ca a contribuit cu material genetic.
Ca urmare, legea numeste tata pe donatorul de material genetic si mama pe donatoarea de material genetic (n-o sa intram in discutii laterale despre mame-donatoare si mame-purtatoare).
Mai departe intervin discutii despre responsabilitati si despre drepturi, despre ce inseamna sa fii parinte..
Insa la primul moment este vorba doar despre material genetic. Certificatul de nastere nu este un atestat ca esti un parinte bun. Este un document care certifica starea civila a copilului, nu a parintilor.