Buna ziua,
In 2001, am facut un abonament la Cosmorom la care am renuntat insa imediat din diverse motive. Nu am folosit niciodata acel abonament, sau cel putin eu nu-mi aduc aminte. Nu mai tin minte nici ce s-a intamplat cu telefonul. Ceea ce stiu sigur este nu mi-a venit niciodata de la ei vreo factura sau vreo instiintare de plata. Problema mea este ca ieri a venit prin posta de la firma KSI - se ocupa de recuperari creante - ca am de plata 2.800.000 lei factura Cosmorom din 2001 si penalitati de 26.000.000 lei. Va rog, ce pot sa fac in acest caz. Da-ti-mi un sfat, va rog. E normal ca dupa 4 ani sa ma trezesc cu o astfel de adresa?? Penalitatile acestea sunt pe o factura de care nu am stiut nicciodata, pentru ca nu a venit nimic la mine si nici nu a sunat vreodata cineva de la Cosmorom sau sa trimita ceva...Ce sa fac? Daca platesc doar factura aceea, ce se poate intampla? Daca eu arat ca nu am primit instiintari de la ei vreodata, am sanse ca ei sa renunte la penalitati??
Va rog, da-ti-mi un sfat. Penalitatile alea reprezinta totusi o suma care nu e chiar mica, iar eu niciodata nu am fost in situatia de a ramane datornica la vreo companie de servicii sau la Stat
daca situatia este exact asa cum o precizati, puteti sta linistit deoare daca factura este din anul 2001 si pana la aceasta data nu a-ti primit nici o somatie, actiunea este prescrisa (au trecut 3 ani de la data emiterii facturii), respectiv se aplica prevederile Decretului 167/1958, astfel, alin. 1 al art. 1 se prevede ca : dreptul la actiun, avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege, iar in art. 6 se prevede ca :dreptul de a cere executarea silita, in temeiul oricarui titlu executoriu , se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani ! Bafta!
daca situatia este exact asa cum o precizati, puteti sta linistit deoare daca factura este din anul 2001 si pana la aceasta data nu a-ti primit nici o somatie, actiunea este prescrisa (au trecut 3 ani de la data emiterii facturii), respectiv se aplica prevederile Decretului 167/1958, astfel, alin. 1 al art. 1 se prevede ca : dreptul la actiun, avand un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege, iar in art. 6 se prevede ca :dreptul de a cere executarea silita, in temeiul oricarui titlu executoriu , se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani ! Bafta!
Tot in legatura cu aceasta problema, firma KSI mi-a trimis o notificare de plata aunei facturi din iulie 2002 in valoare 2.500.000. si penalitati de 25.000.000. Problema este ca in cazul meu nu se aplica prescriptia, deoarece plicula fost datat cu 3 zile inainte de imlinirea termenului de pescriptie. Pana la acel moment nu am primit nici o alta notificare de plata. Exista mai multe pareri, conform carora in cazul de fata ar trebui sa se faca aplicarea art. 4 alin. din legea 469 din 19 iulie 2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale care stipuleaza:
Art. 4. - (1) În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
Daca intr-adevar s-ar face in speta aplicarea acestui articol, debitul datorat nu ar trebui sa depaseasca dublul sumei initiale a facturii.
Problema intervine insa in art. 12 al legii sus-mentionate care statueaza:
Art. 12. - Contractele încheiate până la data intrării în vigoare a prezentei legi de părţile contractante cu principalii creditori şi societăţile bancare finanţatoare rămân în vigoare, cu respectarea termenelor de plată şi a cuantumului sumelor stabilite la data încheierii acestora.
Intrebarea mea este : Ce lege se aplica in cazul de fata? Ce trebuie sa fac? Se poate contesta in instanta aceasta datorie?
Atentie, plicurile de la KSI nu sunt trimise recomandat ci pur si simplu, ceea ce inseamna ca ei nu au dovada trimiterii lor si nici a primirii de catre voi.
Sincer, nu am auzit inca de persoane chemate in judecata pentru sume de cate doua-trei milioane iar penalitatile de zeci de milioane trecute in somatii sunt doar de speriertura.
Daca in interiorul termenului de prescriptie de 3 ani primiti vreo citatie, atunci, da, treaba e serioasa si sfatul meu ar fi sa platiti datoria, nu si penalitatile, pana la primul termen de judecata.
Am primit si noi acum un an un asemenea plic, la care ne-am si obosit sa raspundem desi, daca ma gandesc mai bine, nu trebuia sa o facem. Si nu s-a mai intamplat nimic.
Cred ca cei de la Cosmorom aveau evidenta fiscala la pamant si nu mai stiau cine a platit facturile sau nu, pentru noi chiar platisem acea factura.
In concluzie, pana nu primiti citatie nu cred ca are rost sa luati nici o masura.
Totusi, ca fapt divers: De cand o somatie facuta de creditor are efect intreruptiv de prescriptie?