avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau ce imi recomandati? urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau ce imi recomandati? urgent

buna ziua! am nevoie urgent de un raspuns avizat.......am o vecina(fara nici un grad de rudenie intre mine si ea) in varsta de 84 de ani care dupa moartea sa doreste sa imi lase mie toate averea sa deoarece eu am ingrijit-o pe ea, pe sot si pe fiu....problema este ca acum 6 luni sotul ei a murit, dupa el ramanand doar ea si fiul(intre ei nu sa dezbatut taxa de succesiune iar fiul numai are nici un fel de mostenitori)...fiul sufera de o boala grava si este pe moarte, iar ea ar ramane unica proprietara...intrebarea este daca fiul are un apartament batrana intra in posesia lui? si in situatia asta cum imi poate ceda dreptul asupra intregii averii? cum este mai simplu si mai rapid?? va rog un sfat avizat cat mai curand...multumesc anticipat

Da, mama ar fi mostenitoarea fiului daca acesta va deceda inaintea ei. Daca batrana va lasa testament si fiul decedeaza dupa ea, nu mai mosteniti si ce avea fiul.
Daca batrana supravietuieste fiului, va dobandi prin mostenire apartamentul acestuia.
Daca va lasa prin mostenire toate bunurile sale dvs. veti mosteni si acel apartament.
prima data trebuie dezbatuta succesiunea dupa sot, apoi daca fiul moare inaintea mamei, trebuie dezbatuta succesiunea dupa fiu, apoi vecina va poate dona bunurile mobile si imobile sau va poate face testament, amandoua perfect valabile.
in varsta de 84 de ani care dupa moartea sa doreste sa imi lase mie toate averea sa deoarece eu am ingrijit-o pe ea, pe sot si pe fiu....problema este ca acum 6 luni sotul ei a murit,


Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.



Pe cale notariala
, daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.


Incheiati un contract de intretinere.


Rezolutiunea contractului de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ionut_flory ionut_flory buna. suntem 5 frati iar tatal a murit acum trei ani.mama vrea sa lase totul unu nepot.poate lasa fara acordul nostru? ce se poate face ca fiecare frate sa isi ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar mihaela_1968 mihaela_1968 A mai ramas valabil ca succesiunea se face la notar, daca fratii se inteleg, in urma decesului parintilor? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari Statescu Statescu Buna ziua! Tatal, decedat mai demult. Mama, decedata de aproape un an. Au avut un baiat si o fata, care la randul lor au cate 2 copii, fiecare. Fata are de ... (vezi toată discuția)