avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament si mostenitori rezervatari

Buna ziua! Tatal, decedat mai demult. Mama, decedata de aproape un an. Au avut un baiat si o fata, care la randul lor au cate 2 copii, fiecare. Fata are de la mama un testament pentru intreaga masa succesorala (2 ha teren arabil). In schimb ,s-a ocupat de ingrijirea (mai mult de 12 ani) a mamei (cu handicap - nedeplasabila) cat si de inmormantare si cele necesare dupa (pomeni). Fratele, fiind decedat inaintea mamei lui,nu a avut nici o contributie. Copiii fratelui sunt , legal, rezervatari, dar nu au participat,nici ei, cu nimic la ingrijire, inmormantare sau pomeni. As vrea sa stiu cum se va face succesiunea in acest caz. Multumesc frumos!
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.





Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.

Mergeti la notar , daca nu ati dezbatut succesiunea dupa tata trebuie dezbatuta intai asta ca sa stiti si cat e averea mamei pt care a lasat testament, femeia nu putea lasa prin testament si ce a avut sotul ei.
Pt partea mamei mergeti cu acel testament la notar , poate nepotii nu au nimic de obiectat in privinta lui si veti mosteni toata averea mamei, altfel intr-adevar, nepotii pot culege rezerva succesorala care e de jumatate din cat ar mosteni pecale legala. Mostenirea are si active , insa si pasive in care ar intra cheltuielile de inmormantare si pomeni.
Desigur ca daca nu exista intelegere cat sa dezbateti succesiunile la notar, ajungeti in instanta. Mai aveti sanse la mediator sa ajungeti la un acord.

In primul rand tb vazut daca in urma tatalui exista bunuri. In caz afirmativ tb deschisa succesiunea avand ca mostenitori sotia supravietuitoare, fiica si baiatul (sau copii acestuia daca baiatul este predecedat tatalui). Daca tatal nu avea bunuri, atunci nu aveti de ce sa deschideti succesiunea.

Daca cele 2 ha lasate prin testament fiicei apartin in exclusivitate mamei (fiind un bun propriu al acesteia) atunci un testament este valabil intocmit. Insa - deoarece terenul este singurul bun din patrimoniul defunctei - transmiterea lui incalca rezerva succesorala obligatorie prin lege a descendentilor (copii fratelui).

Rezolvarea este conditionata de ceea ce vor face copii fratelui (adica daca vor ataca sau nu testamentul). Situatia este aceeasi indifent de cheltuielile suportate de fiica sa cu intretinerea batranei si cu cheltuielile de inmormantare si parastas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune - dare in intretinere maruis maruis Buna ziua, Am urmatoarea situatie, la care as dori sa stiu ce solutii legale exista: - masa succesorala: Apartament 3 camere + teren agricol 4 ha - ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)