avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Speta functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Speta functionari publici

O persoana ocupa un post de functionar public pe perioada determinata prin concurs (organizat cu 14 luni in urma), titularul postului avand c.m. suspendat ptr. crestere copil si, inaite cu 2 luni de implinirea varstei de 2 ani a copilului(adica incetarea starii de suspendare), solicita o noua suspendare a c.m. pentru motive personale intemeiate pentru inca 2 ani, cerere care ii este aprobata de institutia publica respectiva.
Este legal ca persoanei care ocupa postul temporar sa i se prelungeasca contractul de munca pe perioada determinata pana la intoarcerea titularului?
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
adirosu, utilizator
Cel mai recent răspuns: sv.cristian , utilizator 22:07, 3 Februarie 2014
CIM-ul dvs. pe perioada determinata poate fi fi prelungit pana la 3 ani (in totalitate); cred ca, din ce spuneti dvs., 14 luni (perioada ocupata de dvs. de la ocuparea postului prin concurs!) plus 2 ani (24 luni- cat i s-a mai aprobat persoanei suspendarea CIM-ului in continuare) se depasesc cei trei ani prevazuti de lege (adica 36 luni)! Consider ca pentru cele 2 luni pana la revenirea persoanei din suspendare, ar trebuie incheiat un alt CIM pentru functia respectiva, cu o alta persoana!
1.Functionarii publici au raporturi de serviciu
Legea nr. 188/1999
Art. 4 (1) Raporturile de serviciu se nasc si se exercita pe baza actului administrativ de numire, emis in conditiile legii.
(2) Exercitarea raporturilor de serviciu se realizeaza pe perioada nedeterminata.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), functiile publice de executie temporar vacante pe o perioada de cel putin o luna pot fi ocupate pe perioada determinata, astfel:
a) prin redistribuirea functionarilor publici din corpul de rezerva care indeplinesc conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice respective;
b) prin numire pe perioada determinata, prin concurs in conditiile legii, in situatia in care in corpul de rezerva nu exista functionari publici care sa indeplineasca cerintele specifice pentru a fi redistribuiti in conformitate cu dispozitiile prevazute la lit. a). Persoana numita in aceste conditii dobandeste calitatea de functionar public numai pe aceasta perioada si nu beneficiaza la incetarea raportului de serviciu de dreptul de a intra in corpul de rezerva al functionarilor publici.
Art. 55 Ocuparea functiilor publice vacante si a functiilor publice temporar vacante se poate face numai in conditiile prezentei legi.
Art. 56 Ocuparea functiilor publice se face prin:
a) promovare;
b) transfer;
c) redistribuire;
d) recrutare;
e) alte modalitati prevazute expres de prezenta lege.

Art. 95 (1) Raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii;
dar cum legea nr. 188/199 se completeaza cu prevederile legi 53/2003 privind codul muncii :
Art. 82 (1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Putem concluziona astfel :
Au trecut 14 luni de la numirea in functie publica.
Raportul de serviciu poate fi prelungit cu inca 22 de luni, nu mai mult, si astfel va incadrati in cele 36 de luni (3*12 luni).
Dar parerea mea este ca ocuparea postului ar trebui facuta printr-un nou concurs . (in acest sens ar fi bine sa obtineti si o parere de la ANFP)
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
sv.cristian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer functionar public ContSters359110 ContSters359110 Un functionar public incadrat pe o perioada nedeterminata poate cere transfer pe un un post vacant dar perioada determinata(resp 2 ani) ? (vezi toată discuția)
Procedura de ocupare a unui post prin redistribuire Oniga Oniga Buna ziua. Rugamintea mea este daca puteti sa ma indrumati vis a vis de pasii ce trebuie urmati pentru a putea ocupa un post suspendat, prin redistribuire ... (vezi toată discuția)
Concediere anjinsan anjinsan Buna Ziua, O persoana este numita temporar pe un post de functionar public, deoarece titularul postului devenise ales local. In aceasta perioada, persoana ... (vezi toată discuția)