avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungire CIM pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungire CIM pe perioada determinata

S-a incheiat un CIM pe perioada determinata, trei luni, 20.01.2009 - 20.04.2009, inclusiv 20.04.2009. Din calculul asta inseamna 90 zile, iar luna calendaristica in viziunea mea are 30 zile. Se face act aditional pentru inca trei luni, adica 90 zile calendaristice, si se prelungeste perioada astfel: 21.04.2009 - 20.07.2009, inclusiv 20.07.2009. Va rog sa aveti amabilitatea sa - mi spuneti daca rationamentul meu e bun. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 15 Aprilie 2009
Luna are atatea zile cat are, cateodata 28 sau 29 zile, cateodata 30 sau 31 zile. Nu "ajustam" la 30 zile. ;)
Puteti prelungi un contract incheiat pe perioada determinata, atata timp cat respectati prevederile din Codul Muncii in acest sens:

"Art. 80. - (1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82 şi de cel mult două ori consecutiv.
″(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată succesiv, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82.
(5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată, încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive.″ (Legea nr. 371/2005)
Art. 81. - Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în
care acel salariat participă la grevă;
b) creşterea temporară a activităţii angajatorului;
c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza
temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
″d1 ) angajarea unei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă (Legea nr. 371/2005);
d2) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale, ori pe ntru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 82. - ″(1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 24 de luni. ″ (O.U.G. nr. 65/2005)


....................

Art. 83. - Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a
contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Art. 84. - ″(1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.″ (Legea nr. 371/2005)
Sunt de acord cu dvs ca o luna poate avea 28,29, 30, 31 zile. Da contractul incepe pe 01.01.2009 si este facut pe o luna, putem spune ca se incheie pe 31.01.2009. In situatia in care contractul incepe pe 15.01.2009, durata o luna, 15.02.2009 este ultima zi? Multumesc frumos.
1. In CIM, la C.Durata contractului, lit.b) scrie: determinata de .... pe perioada cuprinsa intre ... si ...;
Asta inseamna ca eu pot sa scriu "determinata de 1 luna" pe perioada cuprinsa intre 01.01.2009 si 27.01.2009."
Sau, in loc de "1 luna" zic "27 de zile" (nu pot sa zic 27/31 luni)
Relevant este numai textul "pe perioada cuprinsa intre ... si ..." unde se scrie prima si ultima zi de lucru.
2. Dar eu nu vad care este rostul intrebarii dvs. Conteaza asa de mult o zi in plus sau in minus? Ar fi bine daca ati detalia problema si ne-ati spune clar despre ce e vorba.
Sau pentru a putea fi si mai exacta puteti foarte simplu sa determinati perioada ca numar de zile (determinata de 27 zile/ sau de 90 zile); astfel eliminati orice dubiu vizavi de imprecizia termenului 'luna'.
Unele ITM-uri chiar solicita a se trece perioada ca numar de zile , nu ca nr. de luni.
Mi se pare chiar mai corect asa.
Intr-adevar, rationamentul dvs este bun.... ar reiesi ca o luna are in medie 30 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmt DaniellaCr DaniellaCr Cate Contracte de munca Temporare se pot incheia entru acelasi angajat in perioada impusa de lege de 18 luni? (vezi toată discuția)
Va rog frumos este urgent - contract pe perioada determinata ionella.07 ionella.07 As dori sa aflu daca este legal intocmit contractul pe perioada determinata de 6 luni si apoi pelungit din nou inca 6 luni, desi activitatea nu este una ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa incetare contract pe perioada determinata mdum mdum Salariatului X ii expira contractul pe perioada determinata (primul contract pe o perioada de 6 luni).Pe motiv ca in ultimile 3 luni a solicitat foarte multe ... (vezi toată discuția)