avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoana fizica care a prestat munca nedeclarata la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoana fizica care a prestat munca nedeclarata la alt PF

Buna ziua,

Tatal meu este pensionar, in timpul liber mai executa diverse constructii, munca in gospodarie la terte persoane care ii solicita asta, in vederea castigarii unui ban in plus!El nu are nici o forma legala din care sa reiasa ca executa asta, in urma cu cateva luni a fost chemat de un vecin ca sa ii construiasca un semineu, dupa ce acesta a fost terminat, cand i-a solicitat plata asa cum stabilisera la inceput acesta a refuzat si a spus ca va depune o plangere la adresa lui la Politie ca lucreaza fara forme legale si ca nu il obliga in nici un fel sa ii mai plateasca!Tatal meu a renuntat la bani in ideea ca asa sunt unii oameni, prefera sa se foloseasca de diverse lucruri pentru a nu mai achita si a nu avea probleme stiind ca nu are forme legale.Azi in schimb acesta a trecut la el si l-a anuntat ca tot a fost si a depus o plangere ca "lucreaza la negru".El este foarte speriat si as dori sa stiu ce se va(poate) intampla!
Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:16, 5 Februarie 2014
Politia , in acest caz, va solicita sprijinul ITM-ului teritorial.

Munca la negru este sanctionata de catre ITM/Inspectia Muncii, atat in dauna angajatorului, cat si in cea a salariatului.

Art.260 C.mun. prevede:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neachitare salarii,munca la negru Luy20 Luy20 Buna seara, am o problema si nu stiu cui sa ma adresez. Tatal meu s-a angajat la o firma de paza la inceput lunii trecute si urma sa ia salariul pe 7 mai. La ... (vezi toată discuția)
Munca la negru ioana_ioana1010 ioana_ioana1010 buna ziua sper sa puteti sa ma ajutati cu o problema tatalui meu i s-a promis contract de munca la o societate cu raspundere limitata si nu i s-a facut nici ... (vezi toată discuția)
Munca la negru dorana dorana Buna ziua Lucrezi de 2 saptamani si inca nu am contractu de munca.A venit acuma control de la ITME,am raspuns la ceva intrebri....intrebarea mea este ,,Pot sa ... (vezi toată discuția)