avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la negru

Buna ziua
Lucrezi de 2 saptamani si inca nu am contractu de munca.A venit acuma control de la ITME,am raspuns la ceva intrebri....intrebarea mea este ,,Pot sa iau si eu amenda,,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 17 Decembrie 2012
Dumneavoastra nu veti lua amenda, ci angajatorul. Conform art. 16 Codul muncii obligatia de incheiere a contractului individual de munca revine angajatorului.
Conform Art. 260 Codul Muncii :
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Contractul individual de munca trebuia inregistrat la ITM, de catre angajator, cel mai tarziu cu o zi inainte de inceperea efectiva a lucrului de catre dvs.
Un exemplar din CIM, semnat de parti si purtand stampila de inregistrare la ITM trebuia sa fie in posesia dvs. in ziua cand ati inceput lucrul.
@dorana

Este posibil sa fiti si dvs. sanctionat pentru perioada lucrata fara forme legale...
Art.260 C.mun stabileste atat in sarcina angajatorului , cat si a salariatului sanctiunea amenzii pentru munca la negru.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
......
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.


In speta, si dvs puteti fi sanctionat cu amenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot denunta pe cineva care foloseste munca la negru sarut sarut cum pot denunta o persoana care nu plateste oamenii la munca si se lucra la negru (vezi toată discuția)
Lucrez de 2 luni jumate si inca nu sunt angajat marius19751975 marius19751975 lucrez de 2 luni jumate si inca nu sunt angajat de 2 luni nu am primit salarul mentionez ca suntem platiti la cursa si am de luat vreo 2.400 lei nu am semnat ... (vezi toată discuția)
Daca a venit itm onisim scripet onisim scripet daca a venit itm si a prins o echipa de 4 muncitori fara angajare cu un inginer care raspunde si a luat lucrarea vor fi sanctionati atat muncitorii cat si ... (vezi toată discuția)