avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis preschimbat din Rep. MD in RO, nu este ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis preschimbat din Rep. MD in RO, nu este recunoscut in Germania

Buna ziua,

Am o problema legata de preschimbarea permisul de conducere in unul german si as avea nevoie de un sfat legat de asta.

In 2000 am obtinut permisul de conducere in Rep Moldova. Anul trecut l-am preschimbat intr-un permis romanesc, in momentul in care aveam deja >6 luni de cand eram inregistrat in Germania.
In acest moment am un permis romanesc emis la sfarsitul 2013, cu categ B din 2000, in care e mentionat ca a fost preschimbat din unul moldovenesc.

Zilele trecute am fost in Germania la politie ca sa preschimb permisul "romanesc" in unul german. Cand au vazut data emiterii -- au refuzat sa-l preschimbe, pentru ca la data emiterii aveam deja >6 luni de cand eram in Germania.

Mi-am dat seama abia dupa ce am plecat de acolo ca nu s-au uitat deloc pe verso sa vada ca eu am obtinut categoria B in 2000. Concluzia ca nu se poate preschimba au luat-o doar pe baza faptului că permisul a fost emis la sfarsitul lui 2013, la peste 6 luni de la înregistrarea mea în Germania.

Inteleg de ce refuza sa preschimbe permise noi, pentru a evita turismul permiselor.

Eu, insa, am categ B din 2000 (lucru mentionat pe verso). Inteleg ca valabilitatea permisului preschimbat lasa de dorit in Germania (regula de 185 zile a fost incalcata), insa la momentul obtinerii categ B eram in MD. Categoria B din permis e valabila pentru preschimbare, mult mult inainte sa vin in Germania.

Ma gandesc sa merg din nou la politie, sa insist pe faptul ca permisul original e din MD, categoria B e din 2000, deci sa faca preschimbarea pe baza acestui fapt.

Daca as reusi sa-i conving, cea mai mare frica este ca, in momentul in care permisul meu va fi trimis in RO si mi se va emite un permis nemtesc, autoriatile din Romania ar putea face o ancheta. Acum cateva luni, la preschimbarea din MD in RO am dat o declaratie in Romania legata de rezidenta si acum inteleg ce implicatii are.

Ma expun unui risc daca continui cu incercarea de a-l transcrie si dau permisul romanesc pentru a fi trimis in tara? In special in legatura cu declaratia notariala.

Mai exista alte optiuni de a rezolva problema, in caz ca autoritatile germane refuza in continuare?

Va multumesc mult,
Dumitru
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
dumitrumd, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ursuti , utilizator 17:11, 4 Iulie 2023
Salut Dumitru, imi pare rau ca asa a iesit cu preschimbarea dar pina la urma ai mai reusit? Daca tot esti implicat in treaba asta ai putea te rog sa imi explici si mie ce acte am nevoie pt prewchimbare ca vreau si eu sa imi preschimb permisul din Ro in German.Un prieten mia spus ca tre sa iau o confirmare de la Moldova ca am avut permisul Moldovenesc valabil dupa care sa o traduc in germana si autentificare notariala si apostila dupa identic de la romani precum ca detin permisul romanesc prewchimbat si ca totul e legal si recunoscut de ei (limba germana deasemenea) si dupa sa merg la politie in Germania sa il preschimb.Mersi anticipat de raspuns!
Pentru a face un permis de conducere german trebuie să faci o cerere cu care vei prezenta două fotografii de de mărimea fotografiilor de pașaport cu o traducere la permisul de conducere pe care îl ai (poti obtine o traducere online )și vei avea nevoie să faci primul cursul de primul ajutor care este valabil pentru doi ani și vei depune cererea după care va fi nevoie să aștepți aproximativ șase luni timp în care vor trimite acte pentru a asigura faptul că permisul de conducere pe care îl deții este legal, original și atunci nu vor fi probleme pentru a obține un permis de conducere german Sper că răspunsul meu te va ajuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. poate cunoaște cineva. am permis de conducere român ... Andrei988 Andrei988 Buna Ziua. Poate cunoaște cineva. Am permis de conducere român transcris din permisul R. Moldova. Deci are inscripția MD pe spate. Acum dacă fac anmeldung ... (vezi toată discuția)
Poate un cetățean moldovean să facă, la poliție, o cerere de renunțare la permisul de conducere moldovenesc și să obțină un permis românesc? vicutza45 vicutza45 Bună ziua.. In cazul in care o persoana detine deja un permis de conducere moldovenesc,care nu este valabil mai mult de 6 luni pe teritoriul Germaniei(nici ... (vezi toată discuția)
Dosar penal -2 permise auto alexadru alexadru buna,sunt din R.Moldova..am avut 2 permise de conducere md shi ro,resedinta in Iasi,in luna iulie am fost oprit in Tirgu-Neamt pentru viteza excesiva in ... (vezi toată discuția)