avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea indemnizatiei de somaj

Buna ziua
In cazul celor care intra in somaj dupa terminarea facultatii, noua ordonanta de urgenta le va prelungi si lor perioada de acordare a indemnizatiei de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 16 Iulie 2010
Daca nu raspund, prietena se va adresa instantei de contencios administrativ. Procesul este scutit de taxa de timbru si timbru. recomand un avocat, al carui onorariu va fi recuperat pe calea cheltuielilor de judecata.
A sunat o prietena la bucuresti si i s-a spus ca ei nu pot face nimic pt ca totul pleaca de la minister. Trebuie sa asteptam decizia lor....
A primit prietena mea raspunsul scris de la Somaj Brasov

Va comunicam urmatoarele:
Avand in vedere:
a) dispoztiile art 1 alin 1 si alin 2 din OUG nr 28/2009 potrivit carora: ( aici scriu si ei alineatul 1 si 2 din articolul 1 din Oug)
b) expunerea din motive din preambulul ordonantei: aici baga preambulul " Tinand cont ca catiunile prevazute de Pachetul de masuri ale Guvernului .... iar masurile preconizate se adreseaza unui grup tinta format din persoanele cele mai afectate de consecintele imediate ale crizei economice, persoane care siau pierdut deja locul de munca sau sunt supuse roscului de a si-l pierde, ....
(Asta au ingrosat si subliniat sa-mi iasa in evidenta)
Rezulta, fara dubiu, ca scopul pt care a fost adoptat actul normativ e acela de a atenua efectele crizei economice care afecteaza angajatorii si de a sprijini pt o perioada scurta, prin prelungirea duratei de acordare a indeminizatiei de somaj cu 3 luni, persoanele care si-au pierdut deja locul de munca si care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a o ordonantei ( la acestea se refera alin, 2 al art. 1) precum si persoanele carora le vor inceta raporturile de munca pana la 31.12.2009) art. 1 alin.1)
Fata de cele de mai sus, consideram ca absolventilor unei forme de invatamant, beneficiari de indemnizatie de somaj, nu le sunt aplicabile prevederile OUG, ei neregasindu-se in grupul-tinta pt care au fost adoptate masurile de protectie sociala, si, pe cale de consecinta, cererea dumneavoastra privind prelungirea perioadei de acordare a indeminzatiei de somaj cu 3 luni nu poate fi solutionata favorabil.

Acum ce facem?
1. Observam ca in raspunsul sau, AJOFM Brasov zice:
"Fata de cele de mai sus, consideram ca absolventilor unei forme de invatamant, beneficiari de indemnizatie de somaj, nu le sunt aplicabile prevederile OUG, ei neregasindu-se in grupul-tinta pt care au fost adoptate masurile de protectie sociala, si, pe cale de consecinta, cererea dumneavoastra privind prelungirea perioadei de acordare a indeminzatiei de somaj cu 3 luni nu poate fi solutionata favorabil".
2. Deci AJOFM Brasov considera, este o parere a ei, a agentiei, a juristilor ei, o interpretare personala si nu poate fi luata ca litera de lege.
3. Absolventii de ce nu ar face parte din "grupul tinta"? Ei sunt mai putin defavorizati decat alte categorii?
4. Sa vedem raspunsurile unor juristi de marca de pe forum.
Ce tampenie... Daca ordonanta e doar pt cei din art 17 (1) din legea 76/2002 de ce nu se specifica?? Inainte sa ajungem in instanta..nu ar fi o idee mai buna sa aflam ce ordin au primit de la minister cei de acolo? poate nu e vina lor...poate intr-adevar asta li s-a spus..Are cineva un nr de tel de acolo? sau poate suna?

Alte discuții în legătură

Raspuns de la ministerul muncii in legatura cu prelungirea de 3 luni a somajului pt absolventi nicoleta40 nicoleta40 MINISTERUL MUNC]]~ F. DIRECTIA GEN str. Dem. I. Dobn Tel.: 004-021.311.02.02; Fax: O .OTECTIEI SOCIALE ORTA DE MUNCA . ~ ......... Of l, Bucuresti 8; ... (vezi toată discuția)
3 luni lipsa ??? westkontakt westkontakt buna ziua, am primit o informatie cand am mers sa scot carnetul de somer al sotiei cum ca datorita nu stiu carei Ordonante, persoanele care si-au depus ... (vezi toată discuția)
Somaj anghelgeorgiana anghelgeorgiana dupa 2 ani si jumatate vechime la cate luni de somaj am dreptul?si din somaj pot iesi in concediu de cresterea copilului si sa primesc indemnizatia? (vezi toată discuția)