avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare din somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare din somaj

Buna ziua!
Soacra mea a fost data in somaj si mai are putin pana la pensie-in mai depune dosarul de pensie.Intrebarea este : pana cand beneficiaza de somaj, pana depune dosarul sau pana vine decizia de pensionare?
Daca ea a avut salariul minim, cat va fi somajul?
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: karamell , utilizator 11:08, 7 Februarie 2014
Potrivit art.44 lit. g din Legea nr.76/2002, incetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj acordate beneficiarilor are loc la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la dată când pensia de invaliditate devine nerevizuibila;

Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adăuga o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Astfel, indemnizatia de somaj va avea un cuantum in valoare de 375 lei + cota procentuala x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare
Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)
Somaj Rada1891 Rada1891 Daca la primul copil am avut risc de sarcina acum ca intru in somaj ma va afecta in vrun fel (vezi toată discuția)