avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Magazinele din parterul blocului, debransati de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Magazinele din parterul blocului, debransati de la centrala termica, dar cu tevi neizolate, platesc pentru energie termica?

Buna ziua,
Am preluat recent administrarea unei asociatie de locatari ,compus din doua blocuri cu zece etaje,la parterul carora sunt magazine. Magazinele sunt debransati de la centrala cu energia termica. Cu ocazia citirii contoarelor de apa, am observat ca prin incaperile acestor magazine trec tevile tur-retur de la incalzirea centrala (diametru 50mm pe lungime minim 4m, cat e inaltimea magazinului), care emana caldura aproape suficienta pentru magazine. La unele din magazine in incaperile secundare am gasit chiar calorifere nedebransate care functioneau din plin.
Intrebarea mea este cum ar trebui aceste magazine sa contribuie la cheltuielile de incalzire din moment ce locatarii nu au repartitoare si platesc energia termica pe cota parte indiviza de proprietate, adica in functie de suprafata utila a proprietatilor.
Mentionez ca dupa debransarea de mai multi ani aceste magazine nu au contribuit de loc la cheltuielile pentru energia termica, care le asigura o temperature de 15-17 grade C.
Multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Marica. Sz.
Cel mai recent răspuns: Marica_sz , utilizator 22:13, 10 Februarie 2014
Se pare ca raspunsul il stiti, dar vreti sa-l aflati si de la noi.
Opinia mea: urgent luati legatura cu furnizorul de energie termica sa va trimita un specialist care sa calculeze SET-ul acelor coloane si sa le determine consumul lunar, consum care va fi dedus din consumul inregistrat la bransamentul blocului.
Pentru faptul ca de mai multi ani de la debransare, magazinele nu au contribuit cu nimic la cheltuielile cu incalzirea, vinovati sunt administratorul (cel pe care l-ati inlocuit), precum si com. executiv. Acum ce mai puteti face? Functie de rezultatul pe care il obtineti in urma inventarierii SET-urile tevilor verticale si a caloriferelor inca nedeconectate (aici trebuie sa vedeti daca deconectarea s-a facut legal, daca au proces-verbal de deconectare, cine a semnat si daca reconectarea s-a facut ilegal), puteti sa-i trageti la raspundere pentru paguba facuta proprietarilor. Incercati mai intai o rezolvare amiabila. Daca nu se poate, cereti ajutorul juristului furnizorului. Si ei au fost pagubiti, stiind ca agentilor economici li se percep alte tarife la energia termica.
Marica_sz a scris:
La unele din magazine in incaperile secundare am gasit chiar calorifere nedebransate care functioneau din plin.

Asta inseamna ca nu s-au debransat.
Si chiar daca nu ar fi avut nici un calorifer si erau debransati, trebuiau tratati ca si un apartament debransat. Asa cum un apartament debransat plateste o parte din costul caldurii partilor comune, a celei degajate de coloanele ce trec prin apartament, tot asa si acestor agenti economici trebuie sa li se repartizeze o parte a costurilor facturate de furnizorul de energie termica.
Da, luati legatura cu furnizorul care presupun ca a aprobat debransarea si solicitati sa va ajute.


Am avut si noi aceiasi problema cu spatiile de la parter, un spatiu care apartinea de fostul ICRAL avea doaua spatii, unu magazin in fata blocului si unu magazie in spatele blocului, cel din fata era debransat de la caldura si nu plateau nici partile comune, iar in cel din spate am descoperit un calorifer nedebransat care functiona si unu care era spart. Am facut adresa catre RADET (care certificase debransarea totala) si ICRAL ca reprezentant al spatiului, RADET a trimis o echipa si a debransat, au masurat si ne-au trimis calculul caldurii pentru spatiu nedebransat pe ultimii 5 ani, iar firma care repartiza caldura dupa citirea repartitoarelor ne-a calculat pe 5 ani caldura pentru un spatiu debransat, asa am reusit si am luat costul caldurii pentru 3 ani (restul era prescris), iar acum factura de caldura o impartim in trei parti 60% cei care au calorifere, 30% parte comuna care se repartizeaza in functie de CPI si 10% tevile care trec prin apartamente si spatii, spatiile debransate platesc ce calculam pe CPI si tevi, iar cele care au calorifere platesc si cota caloriferelor, iar toata lumea este multumita.
Buna ziua,
Va multumesc tuturor . M-ati ajutat mult.
Cu stima
Marica_Sz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie asociatii proprietari caldura radet RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Multi adm.de imobile va roaga daca puteti sa ne lamuriti cu sistemul centralizat de alimentare cu energie termica raportata la apart. debransate de la ... (vezi toată discuția)
Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)