avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membrii fondatori ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membrii fondatori ONG

Cum poate fi exclus un membru fondator ? ONG-ul nostru are 8 membrii fondatori
La un ONG (asociatie de pecari) cu 8 mebrii fondatori este necesar cenzor ?
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
scobarul, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:10, 27 Februarie 2014
1 Puteti vota in adunarea generala excluderea unui membru (indiferent ca a fost de la infiintare sau a intrat pe parcurs) pentru grave prejudicii aduse imaginii asociatie, deci incalcarea statutului. Dar trebuie sa fie acolo, in statut, trecut modul in care un membru poate fi exclus din asociatie.
2 Trebuie sa aveti trecut in statut sau in regulamentul de organizare si functionare a asociatiei care detaliaza anumite articole si proceduri, posibilitatea ca realizarea cvorumului adunarii generale prin prezenta fizica sau prin mandat si, in plus, si cate persoane poate reprezenta un membru . De exemplu un membru poate reprezenta prin mandat doar inca un membru iar din totalul membrilor prezenti prin mandat la adunarea generala sa fie de maxim 25%.
scobarul a scris:

In actele asociatiei noastra de pescari : act constitutiv, statut,regulament de organizare si functionare nu sunt prevazute sanctiuni pentru membrii fondatori.
1- Este legal daca adunarea generala hotaraste excluderea unui membru fondator ? sau un membru fondator ramane pe vecie (cat exista aceasta asociatie), deoarece noi dorim sa nu mai participe la ad .gen. deoarece ne aduce in sedinte numai jigniri si injurii.

RM: Sanctiunea de excludere exista in mod implicit si tacit in orice statut de asociatie sau federatie, chiar daca nu e expres prevazuta, fiind de neconceput ca cineva oricat de grav ain inclca statutul, sa nu fie posibil sa i se puna capat calitatii de membru... Discutabil este doar ce cvorum de decizie ar fi necesar ca hotararea de excludere sa fie statutara, daca nu e prevazut expres in statut... Cel mai bine ar fi sa se ia cu majoritatea ceruta pentru cele mai importante / grave decizii ex. modificare de scop / dizolvare asociatie - vedeti ce aveti prevazut in statut in asemenea cazuri... Si importante este sa respectati riguros prevederile legale si statutare de convocare a AG, sa fie invitat si cel propus pentru excludere pentru a avea ocazia sa se aprere si sa isi prezinte pozitia, sa se respecte riguros procedura de desfasurare a sedintei, sa se consemneze in proces-verbal acuzele aduse, argumentarea gravitatii, si rezultatul votului si in general sa nu fie "fisuri" procedurale care ar pemite cuiva sa conteste cu succes decizia de exlcudere adoptata....

2- Un membru fondator, poate delega pe alt membru fondator sa-l reprezinte la sedintele ad. gen. ? si daca " da " este suficienta o procura semnata de cei doi sau trebuie un inscris notarial ?

RM: Daca nu ati prevazut in Statut sau in eventualul regulament intern nimic in acest sens, in opinia mea ar trebui considerat posibil ca un membru sa fie reprezentat de alt membru in AG. Si ar trebui sa fie suficienta o imputernicire semnata olograf ca inscris sub semnatura privata, deci fara autentificare notariala sau atestare avocatiala... Dar daca pe ordinea de zi a acelei sedinte de AG sunt chestii de mare importanta, de ex. modificari de statut, schimbarea scopului sau dizolvarea asociatiei, ar fi mai sanatos ca procura sa fie notariala, pentru ca pot fi probleme la inregistrarea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor a deciziilor AG adoptate, unii considerand ca daca acel proces-verbal sau acte adoptate ex. act aditional la statut necesita atestare avocatiala, ar trebui si in acest caz aplicata regula generala potrivit careia forma ceruta pentru o procura este cea ceruta pentru incheierea actului pentru a carui incheiere sa da procura.......




PS Si eu consider ca este imoral si chiar ilegal ca numai fondatorii sa aiba drept de vot dar altor categorii sa le percepi cotizatie. Ori sunt si cei inscrisi ulterior membri propriu-zisi in sensul OG 26 / 2000 si atunci prin efectul legii fac ei ei parte din AG si au drept de vot, de a alege si de a fi alesi ( eventual cu o conditie suplimentara de vechime in asociatie), si atunci e normal sa aiba si obligatii tipice de membru ex. plata de cotizatie anuala, ori desi se foloseste si la adresa lor termenul de "membru" sunt o categorie intermediara, care nu sunt "membri" propriu-zisi in sensul OG 26 / 2000, nu fac parte din AG si deci nu au drept de vot, de a alege si a fi ales, ci doar unele drepturi si obligatii mai reduse... dar in cazul asta nu e normal sa li se perceapa cotizatie... cel mult o taxa de inscriere... O asociatie este prin definitie o structura democratica, si chair daca se paote accepta ideea ca li se poate rezerva fondatorilor un statut ceva mai favorabil decat celor inscrisi ulterior in asociatie ( ex. cvorum mai mare de decizie pentru a fi exclusi, pondere ceva mai mare a voturilor lor in AG) consider si imoral si ilegal, desi nu e text expres de lege in acest sens, sa faci diferente foarte mari pana acolo incat cei inscrisi ulterior sa nu aiba drept de vot in AG, dar pe de alta parte sa aiba obligatii tipice membrilor propriu-zisi ex. de a plati cotizatie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)