avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit registru inventar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

registru inventar

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. In registru inventar se completeaza elementele de activ si pasiv de tipul creditelor bancare, datorii sau creante cu bugetele si soldurile la banca?
Cel mai recent răspuns: casanova , utilizator 15:27, 5 Mai 2010
Conform Normei din 27/11/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 870bis din 23/12/2008
Intrare in vigoare: 23/12/2008
Normă specifice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile

REGISTRUL-INVENTAR (Cod 14-1-2)

1. Serveşte ca document contabil obligatoriu de înregistrare a rezultatelor inventarierii elementelor de activ şi de pasiv.
2. Se întocmeşte de către persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, într-un singur exemplar, după ce a fost numerotat, şnuruit, parafat şi înregistrat în evidenţa unităţii.
Se completează la începutul activităţii, la sfârşitul exerciţiului financiar sau cu ocazia încetării activităţii, fără ştersături şi fără spaţii libere, pe baza datelor cuprinse în listele de inventariere şi respectiv în procesele-verbale de inventariere a elementelor de activ şi de pasiv, prin gruparea acestora pe conturi sau grupe de conturi, după caz.
Registrul-inventar se completează pe baza inventarierii faptice a elementelor de activ şi de pasiv grupate după natura lor, conform posturilor din bilanţ. În cazul în care inventarierea are loc pe parcursul anului, datele rezultate din operaţiunea de inventariere se actualizează cu intrările şi ieşirile din perioada cuprinsă între data inventarierii şi data încheierii exerciţiului financiar, datele actualizate fiind apoi cuprinse în registrul-inventar. Operaţiunea de actualizare a datelor rezultate din inventariere se va efectua astfel încât la sfârşitul exerciţiului financiar să fie reflectată situaţia reală a elementelor de activ şi de pasiv.
Creanţele şi obligaţiile faţă de terţi sunt supuse inventarierii pe baza confirmării extraselor soldurilor conturilor analitice debitoare şi creditoare, sau a punctajelor reciproce, în funcţie de necesităţi.
În cazul încetării activităţii, registrul-inventar se completează cu valoarea elementelor de activ şi de pasiv inventariate faptic la acea dată.
În cazul în care o unitate are subunităţi dispersate teritorial care conduc contabilitatea până la nivel de balanţă de verificare, registrul-inventar se poate conduce de către subunităţi, în condiţiile înregistrării acestuia în evidenţa subunităţii.
În coloana 1 se înscrie numărul curent al fiecărei operaţiuni înregistrate în ordine cronologică, de la deschiderea acestuia până la epuizarea filelor sau încetarea activităţii.
În coloana 2 vor fi recapitulate elementele inventariate, detaliat pe fiecare cont de activ şi de pasiv, conturile de valori materiale putând fi defalcate pe gestiuni.
În coloana 3 se înscrie valoarea contabilă a elementelor inventariate.
În coloana 4 se înscrie valoarea de inventar a elementelor de activ şi de pasiv, stabilită de membrii comisiei de inventariere (pe baza listelor de inventariere şi a proceselor-verbale de inventariere).
În coloana 5 se trec diferenţele din evaluare, calculate ca diferenţă între valoarea contabilă şi valoarea de inventar.
În coloana 6 se menţionează cauzele diferenţelor (deprecieri, dezmembrări, dezasortări, calamităţi, terţi neidentificaţi etc.).
3. Nu circulă, fiind document de înregistrare contabilă a rezultatelor inventarierii.
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil, împreună cu documentele justificative care au stat la baza întocmirii lui.
registrul invetar se completeaza cu rezultatele inventarieri si nu cu soldurile conturilor
fiecare cont cu sold se inventariaza dupa metode specifice continutului sau

de ex. soldul contului 5121 se inventariaza prin comparatie intre soldul din extrasele de cont din ziua de referinta si cele existente in soldul contului
soldul contului 411 se inventariaza prin procedura de punctare cu clientii

fiecare cont trebuie inventariat, operatiune care consta in compararea intre situatia faptica si cea scriptica...la final rezultatele se inscriu in registrul inventar
cu ocazia inventarierii elementele de activ si de pasiv se vor evalua la valoarea justa astfel incat la final bilantul contabil sa reflecte fidel patrimoniul societatii...

daca este un registru obligatoriu cei care il tratati superficial nu v-ati intrebat: DE CE O FI ASA IMPORTANT?
el este important in special pentru asociati, actionari si doar apoi pentru organele de control
Rezultatele inventarierii nu trebuie sa corespunda cu soldurile existente in balanta de verificare in momentul inventarietii? Punctajul care se face cu cleintii, furnizorii sunt doar proceduri ale inventarierii. Eu trec in acest registru soldurile (debitoare sau creditoare) ale elemtelor patrimoniale din momentul inventarrierii.
În coloana 3 se înscrie
valoarea contabilă
a elementelor inventariate.
În coloana 4 se înscrie valoarea de inventar a elementelor de activ şi de pasiv, stabilită de membrii comisiei de inventariere (pe baza listelor de inventariere şi a proceselor-verbale de inventariere).
În coloana 5 se trec diferenţele din evaluare, calculate ca diferenţă între valoarea contabilă şi valoarea de inventar.
În coloana 6 se menţionează cauzele diferenţelor (deprecieri, dezmembrări, dezasortări, calamităţi, terţi neidentificaţi etc.).
Dupa cum vedeti, nu este obligatoriu sa am in registrul inventar soldurile din balanta.Se poate intampla sa fie asa, e adevarat
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
registrul inventar poate fi scris doar la mana sau poate fi scos si din programul de contabilitate ca registrul jurnal?

Alte discuții în legătură

Registru inventar catalin74cc catalin74cc 1.LA REGISTRU INVENTAR ,SE NOTEAZA IN EL BUNURILE FIXE ALE FIRMEI,DAR CUM SE COMPLECTEAZA? a)-SE TRECE ... (vezi toată discuția)
Pentru conventia civila se depune declaratia 205? ndan57 ndan57 am si eu o intrebare, ptr. conventie civila se depune decl. 205!!?? si pana la ce data?, pe site-ul min. de finante inca nu a aparut ptr. 2009, si o alta ... (vezi toată discuția)
Inventar magazin mixt mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Ce pasi trebuie urmati dupa ce s-a facut inventarul in magazin? Cum se inregistreaza, se completeaza registru-inventar? Multumesc. (vezi toată discuția)