avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu are ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu are copii, dar traieste mama acestuia?

Buna seara,

Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu a fost casatorit si nu are copii, insa mama acestuia traieste?

Multumesc,
Alina
Cel mai recent răspuns: SurduLaurentiu , utilizator 09:40, 11 Februarie 2014
Nu e nimic de stabilit, daca are un parinte in viata, acela mosteneste toata averea sa.
N-are nici frati ?
nu are frati. Mama isi face griji pt ca au contactat-o nepotii indirecti (copii fratilor din partea tatalui decedatului )cerandusi drepturile.

Decedata a fost singura la parinti, necasatorita si fara copii. tatal decedatei are frati si acestia au copii care acum vor dreptul la mostenire.
:( ca a avut si un tata, nu m-am mai gandit. cred ca mama mosteneste jumatate din ce avut copilul si rudele tatalui vor imparti cealalta jumatate.
Mama este singura mostenitoare !
Sunt 4 clase de mostenitori.

Clasa I de mostenitori cuprinde descendentii defunctului si anume copiii, nepotii, stranepotii s.a.m.d, fara a se impune o limita in grad. (Clasa I de mostenitori, atunci cand exista, exclude toate celelalte clase mai indepartate.)

Clasa a II-a de mostenitori este alcatuita din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Primii sunt reprezentanti in fapt de parintii defunctului, iar urmatorii de fratii si surorile defunctului, pana la gradul al IV-lea inclusiv. Gradul al patrulea – cand se refera la frati si surori – include deci pe frati, copiii si nepotii fratilor.

Clasa a III-a, a ascendentilor ordinari, include bunicii, strabunicii, stra-strabunicii defunctului s.a.m.d., indiferent de gradul lor.

Clasa a IV-a a colateralilor ordinari, include unchii si matusile defunctului, verii primari si fratii si surorile bunicilor defunctului.

Rudele sunt chemate deci la mostenire in ordinea claselor, ceea ce inseamna ca daca exista fie si numai un mostenitor din clasa I, atunci nici una dintre celelalte clase nu poate veni la mostenire. In lipsa clasei I de mostenitori sau in situatia in care reprezentantii acesteia sunt nedemni (deci nu pot veni la mostenire) sau au renuntat la aceasta, va veni la mostenire clasa a II-a de mostenitori. Dupa acelasi principiu, clasa a IV-a de mostenitori va mosteni numai daca lipsesc toate celelalte clase.

Cum in cazul de fata mama defunctei este in viata, doar ea mosteneste, in nici un caz unchii, matusile, verii, etc.
Multumesc mult pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Succesiune eliz_k eliz_k Buna ziua, As ruga unul dintre consilieri sa a lamureasca intr-o problema: daca o persoana care are sase frati (din care numai 2 in viata) decedeaza, in ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire costelino18 costelino18 [b]femeie ramasa singura. sotul decedat. nu are copii. intrebare : Sunt si alti mostenitori in afara sotiei?[/b] (vezi toată discuția)