avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

As ruga unul dintre consilieri sa a lamureasca intr-o problema: daca o persoana care are sase frati (din care numai 2 in viata) decedeaza, in ce procente se imparte mostenirea (nu exista testament) si cui (primsc cota parte si nepotii, fii fratilor decedati)?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 19:16, 5 Noiembrie 2009
nu sunteti explicit.la fiecare decedat vine la mostenire mostenitorii acestora.
Potrivit art. 659 C.civ., la succesiune vin numai descendentii, ascendentii si colateralii privilegiati pana la gradul IV inclusiv, care sunt grupati in patru categorii, denumite clase:
1. clasa descendentilor - este aclatuita din copiii defunctului precum si din descendentii acestora
2. clasa mixta a ascendentilor si a colateralilor privilegiati( tata, mama, frati si surori ale defunctului);
3. clasa ascendentilor ordinari( bunici, strabunici);
4. clasa colateralilor ordinari (unchi, matusi, veri primari);
Mai pe inteles, in primul rand vin la mostenirea celui decedat copiii sai, sau daca unul din copii decedeaza si el, vin nepotii autorului. Daca nu are copii, vin la mostenire parintii celui decedat si fratii si surorile defunctului. Daca nu are nici copii, nici parinti, nici frati sau surori, mostenirea revine bunicilor, strabunicilor...Daca nu exista mostenitori nici din aceste trei clase, vin la mostenire unchi, matusi, veri primari.
Daca defunctul frate are copii, acestia inlatura de la mostenire nepotii si fratii.Daca defunctul nu are decat frati, de regula mostenirea se imparte in mod egal intre frati.Daca doi dintre frati sunt decedati, copii acestora vin prin reprezentare succesorala, culegand partea ce s-ar fi cuvenit parintelui lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu are copii, dar traieste mama acestuia? SurduLaurentiu SurduLaurentiu Buna seara, Cum se stabilesc mostenitorii daca decedatul nu a fost casatorit si nu are copii, insa mama acestuia traieste? Multumesc, Alina (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)