avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Somatia de plata intrerupe cursul prescriptiei ?
Discuție deschisă în Executare silită

Somatia de plata intrerupe cursul prescriptiei ?

Buna ziua.
Am observat ca foarte multe firme ce se ocupa cu recuperarea creantelor au un obicei cel putin ciudat. De altfel sunt sigur ca fiecare a trecut printr-o astfel de situatie cel putin o data. Astfel, speta ar fi in felul urmator:
Am o datorie catre o firma de telefonie fixa care in realitate nu-mi apartine datorita greselilor comise la facturare. Firma de telefonie a constatat acest aspect si pentru a nu se complica cu recuperarea care oricum este aproape imposibila, a cesionat creanta pe care o are catre o firma de recuperari. Firma de recuperari nr.1 imi notifica cesiunea si incepe anual sa-mi comunice somatii de plata si ameninatari cu executarea silita, fara a trece insa si la fapte. Eu pur si simplu am luat la cunostinta somatiile fara a face nimic in schimb. Dupa aproximativ 2 ani de zile, firma respectiva de recuperari, cesioneaza la randul ei creanta primita de la firma de telefonie fixa, catre o alta firma de recuperari. Cesiunea mi-a fost notificata. Timp de aproape 3 ani de zile si noua firma nr.2 a avut acelasi obicei, respectiv, mi-a comunicat somatii si amenintari cu executarea silita anual, fara a trece insa si la fapte. Peste cateva zile se implinesc 3 ani de cand mi-a fost notificata ultima cesiune si un an de zile de cand mi-a fost notificata ultima data o somatie de plata si o amenintare de incepere a executarii silite.
Intrebare: O eventuala actiune de executare silita ce ar incepe dupa trecerea a 3 ani de la notificarea cesiunii, este prescrisa ori nu ? Somatiile acestora si notificarile prin care ma tot ameninta cu executarea silita intrerup termenul prescriptiei ori nu ?

Va multumesc frumos pentru parerile ce le ve-ti posta la acest topic !
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 09:26, 12 Februarie 2014
Buna ziua,,
Da, somatia intrerupe termenul de prescriptie.
De cand dateaza datoria ? Daca s-au scurs 3 ani de la data scadenta a facturii, termenul de prescriptie e implinit. Nu conteaza ca in cazul dvs isi tot cesioneaza creanta de la unul la altul, nici asta nu intrerupe termenul
Oricum nu va putea executa silit direct, ar fi trebuit sa fiti intai actionat in judecata si obtinut un titlu executoriu.
Sub noul cod civil, punerea in intarziere intrerupe termenul de prescriptie daca e urmata in timp de 6 luni de un acte de executare- o actiune in instanta ca ex.
Fiind vb de o creanta mai veche, nu cred ca i se aplica noul cod, ci decretul 158/57unde notificarea nu intrerupea termenul de prescriptie. Prescriptiile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a noului cod, se supun dispozitiilor legale care le-au instituit.

Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Emiterea ultimei facturi si rezilierea contractului au avut loc in ianuarie 2010. Deci de atunci si pana acum au trecut 4 ani si umpic. Deci dupa parerea dvs. d-na moderator, actiunea este prescrisa ? Sincer m-as bucura mult sa fie asa, fiindca nu mai trebuie sa-mi bat capul sa dovedesc in instanta faptul ca datoria este inexistenta fiindca s-a gresit la facturare. De altfel nu prea mai am nici un act. Nu mai am nici contractul. :D

Dvs asteptati sa va cheme in judecata,iar daca fac asta, depuneti intampinare, invocati prescriptia, insa raspundeti si la cererea lor, adica daca instanta constata ca nu e prescrisa sa va judecati pe existenta sau inexistenta datoriei.
Va multumesc frumos pentru precizari ! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie cesionata catre societate recuperari creante delia0286 delia0286 acum cativa ani(in 2006,2007 nu retin exact)am avut 2 abonamente concomitente la [FURNIZOR] incheiate pt o perioada de 2 ani.dupa aproximativ 1 an nu am mai ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie Austin Austin Aveam un abonament la [ furnizor telefonie], si cu 4 luni inainte de incheierea perioadei contractuale, domnii s-au hotarat sa imi dubleze factura telefonica, ... (vezi toată discuția)