avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art. 270 alin.(3) Cod vamal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art. 270 alin.(3) Cod vamal

Am o nemalumire in ceea ce priveste o incadrarea juridica : S-au introdus prin punctul de frontira 800 de pachete tigari, cu o valoare in vama de 6700 de lei, conducatorul fiind oprit ulterior de catre politie. Articolul 270 alin.(3) prevede ca trasportul..etc.. bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.. Avand in vedere ca nu au fost introduse prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal alin. (1) si nici alin (2) introducerea in sau scoaterea din tara prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei in cazul produselor supuse accizelor, consider nu exista bunuri prevazute de alin (3). Fapta este infractiune sau contraventie, daca ma poatea lamuri cineva? Va multumesc.

Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2014
advocat3, utilizator
Cel mai recent răspuns: cornel100 , utilizator 09:16, 12 Februarie 2014
Avand in vedere ca fapta a fost descoperita dupa trecerea de punctul vamal, fapta se incadreaza la contrabanda si este infractiune (art.270, legea 86/2006 - codul.vamal).
Daca tigarile erau descoperite in timpul controlului vamal (fiind obligat sa le declare) era considerata sustragere de la vamuire si este contraventie (art.653, alin1, lit a, HG 707/2006 - regulamentul vama). Faza cu valoarea marfi de peste 20.000 lei ar fi schimbat incadrarea incadrarea daca tigarile erau descoperite in timpul controlului vamal.
Banuiesc ca incadrarea este 270, lit.1 deoarece tigarile au fost descoperite in afara punctului vamal - cum dovediti ca tigarile nu au fost introduse prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal ? Ce nu este descoperit in punctul de vama se considera ca au fost introduse fraudulos prin alata parte. Tigarile puteau fi descoperite si in Bucuresti, tot asa era incadrarea. Ce reuseste sa dovedeasca persona respectiva in instanta despre modul in care au fost introduse in tara tigarile este alta problema. De principiu daca sunteti prins cu tigari la 2 metri in afara punctului de vama se considera ca le puteti deja comercializa si este contrabanda.
Si la asta se mai poate adauga in functie de circumstante art.296.1 lit.l din Cod Fiscal "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării, potrivit titlului VII, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete" - infractiune fiscala si se aplica regulile concursului de infractiuni.
Din pacate nu am reusit sa gasesc alin.3 al art.270. Banuesc ca aveti la dispozitie un Cod Vamal mai vechi. In varianta actualizata nu exista.
Sper ca raspunsul sa fie cat mai complet si sa va fie de folos.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
cornel100, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare tutun vrac- care este pedeapsa prevazuta de lege? ini2015 ini2015 buna ziua am si eu o mica problema... am fost prins in timp ce incercam sa vand un kg de tutun vrac, imi poate spune cineva care sunt pedepsele pentru astfel ... (vezi toată discuția)
Achizitionare tigari netimbrate Laurentiu2016 Laurentiu2016 Buna seara Am cumparat 8 cartoane de tigari netimbrate de la o persoana care vindea legume-fructe intr-o taraba din piata, pentru consumul propriu, eu ... (vezi toată discuția)