as dori sa stiu care venit(negociat,brut,net) se ia in calcul la aflarea mediei/zi in cazul concediilor de risc maternal ,maternitate si crestere a copilului.Mentionez pe "fluturas"am 3 salarii diferite:negociat CIM(contractul individual de munca)=1300, brutul realizat mai mare decat cel negociat si netul cel care il iau in mana. X-( am innebunit cautand un raspuns clar :(( va multumesc!
Calculul indemnizatiilor de concediu medical se face astfel;
- totalul veniturilor brute realizate in cele 6 luni anterioare lunii cu medical
- numarul total de zile lucratoare din cele 6 luni, cu exceptia zilelor de absente nemotivate, concediu fara plata
- totalul veniturilor se imparte la totalul zilelor si se obtine o medie cu 23 zecimale
- indemnizatia = media zilnica x procentul aferent codului de indemnizatie x nr. zile lucratoare incluse in perioade de concediu medical (vezi explicatiile de pe verso-ul certificatului medical)
- indemnizatia de risc maternal si cea de maternitate nu se impoziteaza
1. La calculul indemnizatiilor pentru concedii medicale (inclusiv concediul de risc maternal si cel de maternitate) se utilizeaza veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediul medical respectiv, venituri pentru care angajatorul a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
2. - La caluclul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se au in vedere veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Prin venit net se intelege suma care ramane din venitul brut din care se scad impozitul si contributiile pentru pensie, sanatate si somaj.