avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dificultati ale reintegrarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dificultati ale reintegrarii

Problema: Concediere cf 65; contestare; salariatul castiga in fond; instanta dispune "reintegrarea salariatului pe postul avut anterior". Este convocat salariatul care refuza (verbal) sa-si inceapa activitatea motivand ca reintegrarea sa se face in alt uzina/grupa/departament decat cel in care a activat anterior, desi postul este identic (sa zicem "tehnician").
Prin "postul avut anterior" se intelege si structura organizationala respectiva? Sincer, primul lucru care mi-a venit in minte a fost cercetarea disciplinara ca urmare a neprezentarii la locul de munca, dar astept parerile dvs.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 10:55, 18 Aprilie 2009
Interesanta speta.

Parerea mea ar fi ca exista o diferenta intre functie si post. Postul face referire inclusiv la locul unde se desfasoara activitatea pe cand functia face referire mai degraba la ierarhia administrativa dintr-o organizatie.
Cu siguranta, alte opinii sunt binevenite.
Într-adevăr, speţa e foarte interesantă. Scoate la iveală problemele cauzate de o tehnică legislativă defectuoasă intens practicată la noi.

Legislaţia muncii omite o definire a noţiunilor de post sau funcţie. Totuşi, Codul muncii (cel puţin) abundă în referinţe la aceste două noţiuni, în contexte care lasă impresia că noţiunile sunt sinonime. Doctrina juridică şi teoria din domeniul managementului resurselor umane propun definiţii pentru aceste noţiuni, însă cu greu aceste definiţii (adesea divergente) pot fi impuse, în lipsa unei reglementări precise.

În cazul concret aş opta pentru interpretarea legii astfel: măsura dispusă de instanţă (reintegrarea salariatului în funcţia ocupată anterior concedierii nelegale) este un mijloc de anulare a unei decizii abuzive de concediere. Or, prin nulitate se desfiinţează un act, ca şi cum nu ar fi existat, acolo unde este cazul, părţile fiind repuse de drept în situaţia anterioară. Consider că exact acesta este scopul legii prin măsura de reintegrare.

V-aş recomanda să respectaţi întocmai hotărârea instanţei, redând salariatului exact postul în care lucra înainte de concediere - sancţiunea neexecutării unei asemenea hotărâri este de natură penală (v. articolul 278 din Codul muncii).

După ce îndepliniţi această măsură - şi o consemnaţi ca atare oriunde ar fi necesar - nu văd ce v-ar împiedica să exercitaţi prerogativa de organizare pe care o are angajatorul, mutând respectivul salariat în altă "secţie", dar păstrându-i felul muncii. Evident, acest lucru putea fi făcut chiar din momentul reintegrării, însă, pentru că avem de a face cu o zonă destul de confuză a reglementării, e bine să păstraţi aparenţele şi să efectuaţi mutarea la un interval de timp rezonabil de mare (ex. săptămâni). Atenţie la faptul că legea e restrictivă şi în privinţa unor asemenea măsuri - schimbarea (permanentă a) locului de muncă (înscris în contract) este o modificare a contractului de muncă şi se poate face numai cu acordul părţilor; rămâne şi posibilitatea delegării.

---------

E interesant şi că un caz de concediere (individuală, presupun) conform articolului 65 este câştigat de salariat. Aş avea bănuiala că, în sfârşit, se pune preţ pe formularea "Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă". Sunt curios cum a motivat instanţa şi în baza căror probe.
Si parerea mea este ca ar trebui sa il incadrati in exact acelasi departament pentru ca veti avea probleme ulterioare.
Si, eu in locul d-voastra, as fi fost tentata initial sa incep procedura cercetarii disciplinare insa este un risc prea mare pe care vi-l asumati, facand astfel. Eu as zice sa nu vi-l asumati; mi-e teama ca veti avea de pierdut.
Sunt convinsa ca salariatul va cauta sa va faca probleme.
Din pacate instantele interpreteaza dupa bunul plac notiunile de efectiv, real si serios. Nu exista practica unitara, nici macar in aceeasi instanta (in ultimele doua cazuri am avut hotarari in complet de divergenta...). Ca instanta are tendinta de a cauta motive pentru a da castig de cauza salariatului e un fapt de notorietate.

Dar acum vine si cireasa de pe tort: ce te faci daca ulterior deciziei de concediere, angajatorul hotaraste sa desfiinteze intrega structura din care facea parte contestatarul? Trebuie sa-l reintegrezi intr-un departament fantoma :)
ce te faci daca ulterior deciziei de concediere, angajatorul hotaraste sa desfiinteze intrega structura din care facea parte contestatarul? Trebuie sa-l reintegrezi intr-un departament fantoma


Excelent.=D> Cred că nimeni dintre cei care au conceput Codul muncii nu a prevăzut această posibilitate (ca multe altele, de altfel). Rezolvarea rămâne exclusiv la discreţia judecătorului şi la puterea de persuasiune a avocatului.
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere prin desfiintarea postului eu1983 eu1983 Buna seara , Va rog sa-mi spuneti care sunt termenii legali in cazul concedierii prin invocarea desfiintarii postului , in conditiile in care persoana in ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala, actiune in instanta tata1234 tata1234 Buna! Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice. Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - reintegrare efectiva pe functie, in urma unei hotarari judecatoresti definitive Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai V-as ruga sa ma ajutati cu o opinie juridica, in sensul daca se poate considera o reintegrare pe functie drept una efectivă pe post în sensul Codului muncii, ... (vezi toată discuția)