avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dificultati ale reintegrarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dificultati ale reintegrarii

Problema: Concediere cf 65; contestare; salariatul castiga in fond; instanta dispune "reintegrarea salariatului pe postul avut anterior". Este convocat salariatul care refuza (verbal) sa-si inceapa activitatea motivand ca reintegrarea sa se face in alt uzina/grupa/departament decat cel in care a activat anterior, desi postul este identic (sa zicem "tehnician").
Prin "postul avut anterior" se intelege si structura organizationala respectiva? Sincer, primul lucru care mi-a venit in minte a fost cercetarea disciplinara ca urmare a neprezentarii la locul de munca, dar astept parerile dvs.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 10:55, 18 Aprilie 2009
Deci, pana la urma desfiintarea postului a avut o cauza reala si serioasa.
Angajatul ar fi castigat in instanta pe vicii de procedura privind concedierea sau cum ca altfel incep sa nu-mi mai explic. :-/
1. Instanta a decis ca desi desfiintarea postului a fost "efectiva", masura nu a fost "serioasa" iar motivele invocate nu au fost "reale".
2. Ulterior concedierii, s-a luat decizia desfiintarii intregului departament si a desfiintarii tuturor posturilor ca cel al reclamantului (si vreau sa spun: toate- din toata intreprinderea, in sensul ca n-a mai ramas nici unul). Partea stranie este ca desi instanta a constatat caracterul efectiv al desfiintarii postului, decide rintegrarea pe acelasi post (in sensul in care in practica unele instante dispun si reintegrarea pe un post similar, daca pe acelasi post nu mai e posibil). Cu alte cuvinte- munca de mantuiala (ca tot este Pastele...).
Impossibilium nulla obligatio est (v. articolul 1156 din Codul civil).

Chiar dacă, în temeiul acestei reguli, însăşi obligaţia de reintegrare devine nulă, pentru a evita orice interpretări nefavorabile, o soluţie rezonabilă în împrejurările date este să-l reintegraţi într-o funcţie identică sau de aceeaşi natură cu cea avută.

Notificaţi în scris salariatul cu privire la imposibilitatea de a-i acorda exact postul anterior, indicându-i noul post unde este aşteptat şi data de la care trebuie să se prezinte, menţionând şi că absenţa nemotivată este considerată abatere disciplinară (indicaţi prevederile relevante din RI etc.) şi poate duce la concedierea pe motive disciplinare.

Un Paşte fericit tuturor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2009
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prin desfiintarea postului eu1983 eu1983 Buna seara , Va rog sa-mi spuneti care sunt termenii legali in cazul concedierii prin invocarea desfiintarii postului , in conditiile in care persoana in ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala, actiune in instanta tata1234 tata1234 Buna! Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice. Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - reintegrare efectiva pe functie, in urma unei hotarari judecatoresti definitive Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai V-as ruga sa ma ajutati cu o opinie juridica, in sensul daca se poate considera o reintegrare pe functie drept una efectivă pe post în sensul Codului muncii, ... (vezi toată discuția)